Alles dat je moet weten over motorhoodies

Motorhoodies. Wat zijn het precies en zijn ze wel veilig? In dit blog ga ik de belangrijkste verschillen tussen motorhoodies uitleggen, zodat jij straks helemaal op de hoogte bent.

Wat is een motorhoodie?

Officieel is een motor hoodie een vest met capuchon die geschikt is om te dragen op de motor. Vaak zijn dit type vesten verstevigd met protectie en een slijtvaste stof. Mocht je dan onderuit gaan, ben je beter beschermd dan met een gewone trui of vest. In de praktijk zijn er heel veel verschillende soorten motorhoodies.

Wanneer draag je een motorhoodie?

De meeste hoodies zijn geschikt voor het dragen tijdens de zomer. Dat komt omdat de meesten erg ventilerend zijn en dus niet waterdicht. Echter zijn er ook hoodies die wel waterdicht zijn. Deze zijn dan automatisch weer een stukje warmer. Er zijn geen hoodies die geschikt zijn voor in de winter, omdat ze geen warvoering hebben Later meer over de verschillende soorten motor hoodies.

 

Is een motor  hoodie veilig?

Wat betreft de veiligheid van motorhoodies bestaat er een grote diversiteit. Zo zijn er hoodies met enkel protectie en geen slijtvaste stof, zijn er hoodies met een Kevlar voering en bestaan er hoodies met een extreem slijtvaste stof die nog beter zijn dan Kevlar.

Volgens de slijtvastheidtest van Rev’it die gedaan is met een snelheid van 80 km/h, is een gewone denimstof binnen 0,44 seconden doorgesleten. Als deze gewone denimstof versterkt is met aramide (Kevlar) wordt de tijd verdubbeld naar 0,83 seconden. Is de buitenstof gemaakt van Cordura Denim houdt deze het 1.21 seconden uit. Is het Cordura materiaal versterkt met PWR | Shield (eigen slijtvaste voering van Rev’it, vergelijkbaar met Kevlar) dan kan je 5,9 seconden glijden met 80 km/h. Ter vergelijking; normaal leer houdt het dan 4,12 seconden uit.

Dit zijn de resultaten van Rev’it zelf. Helaas zijn er weinig andere slijtvastheidtesten beschikbaar, dus met deze gegevens moeten we het doen.

 

Verschillende soorten motorhoodies

1. Hoodie zonder slijtvaste stoffen en protectie

De meest standaard hoodie komt van Richa. De Atom is een waterdichte motorhoodie met softgel buitenlaag. Echter is deze hoodie niet versterkt met een slijtvaste stof zoals Kevlar of PWR | Shield. Er zijn (niet uitneembare) dunne schouderprotectoren toegevoegd. Ook zijn er vakken voor elleboog- en rugprotectie in de jas, zodat deze er optioneel ingezet kunnen worden. De Richa Atom is in drie kleuren beschikbaar en kost €169,-.

 

2. Hoodie met Kevlar voering

Dan zijn er de hoodies met een slijtvaste voering. De verzamelnaam van dit slijtvaste materiaal wordt aramide genoemd, een bekend merk hiervan is Kevlar van DuPont. Aramide is beschikbaar in diverse dichtheden, niet alle aramide is dus het zelfde. Zo heeft de aramide die gebruikt wordt in kogelwerende vesten een stuk hogere dichtheid dan de aramide die in jouw motorjas zit. Echter zijn dichtere materialen zwaarder en minder luchtig. Ieder voordeel zijn nadeel dus.

De meest bekende hoodies met een Kevlar voering zijn die van Booster, de Core genaamd. Deze hoodie is verstevigd op ellebogen en schouders, waar tevens CE gekeurde protectie zit. De buitenvoering is van dezelfde stof als jouw hoodie die je thuis op de bank draagd. Hij is dus lekker ventilerend bij warme zomerdagen, maar zeker niet waterdicht. Rugprotector kan in de jas, maar is niet standaard. De Booster Core is beschikbaar vanaf €107,96 in heel veel kleuren en in dames en heren varianten.

Macna heeft dit jaar een vergelijkbare hoodie uitgebracht, de Freeride. Deze heeft een iets betere pasvorm, Kevlar gevoerd op schouders, ellebogen en rug, CE gekeurde protectie, reflecterende delen, een riemlus en een knoopje om de capuchon vast te zetten. De Macna Freeride is beschikbaar in heren en damesmaten en in heel veel verschillende kleuren. Prijzen beginnen bij €125,-.

Naast deze typische hoodies, zijn er ook hoodies met Kevlar binnenvoering en een denim buitenvoering. Het principe is hetzelfde alleen hebben deze hoodies dus een spijkerstof aan de buitenkant. Voorbeelden van dit type hoodie zijn de Booster Demin en de Macna Westcoast.

 

3. Hoodies met versterkte binnenvoering en buitenvoering

Tot slot zijn er nog de hoodies die zowel een slijtvaste binnenvoering als een slijtvaste buitenvoering hebben. Bekendste voorbeeld hiervan zijn de hoodies van Rev’it. Zij zijn voorzien van het sterke Cordura Denim aan de buitenkant, en hebben een laag PWR | Shield op rug, schouders en ellebogen. Dit zorgt voor een extreme slijtvastheid. Volgens de eigen test van Rev’it (zie hierboven) kunnen deze hoodies het 5,9 seconden uithouden met een snelheid van 80 km\h. Dit type hoodies zijn wel wat hoger geprijsd en beginnen bij €206,-.

Officieel is alleen de Rev’it Stealth een hoodie, aangezien alleen deze jas voorzien is van een capuchon. Daarnaast is de Stealth waterdicht en voorzien van zeer flexibele CE gekeurde protectie op schouder en elleboog. Dat maakt de jas ook geschikt voor dagelijks gebruik naast de motor.

Naast de Stealth heeft Rev’it ook het bekende overshirt. Dit lijkt op een spijkerstof overhemd, maar heeft dezelfde protectie als de Rev’it Stealth.

Heb je verder nog vragen over motorhoodies? Laat het ons gerust weten!

2020-10-30 15:01:55
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen