Getest: Macna koelvest voor op de motor

MotorVlogger MotoCamel heeft speciaal voor Voordeelhelmen het Macna koelvest voor op de motor getest. Wat hij van het vest vindt? Dat lees en zie je in deze review.

Genieten en tegelijkertijd gekoeld blijven is voor mij echter ieder jaar weer een uitdaging. Iedereen die tijdens de warme maanden gebruik maakt van de motor weet dat het onder je jas enorm warm kan worden, vooral als je achter een windscherm zit of vaak moeten stoppen bij stadsritjes of tijdens lange ritten in het buitenland. Een koelvest op de motor kan uitkomst bieden.

Macna Dry Koelvest

Macna heeft voor motorrijders die in de warme maanden serieuze verkoeling nodig hebben het Dry Cooling Evaporative vest> ontworpen. Een koelvest wat je zelf moet vullen met een half litertje water en wat je tijdens het rijden onder je motorkleding draagt.

Eerste indruk

Het Macna Dry cooling vest is enkel beschikbaar in een witte kleurstelling. Het vest is gemaakt van materialen die premium aanvoelen. Zowel de voor- als de achterkant is geperforeerd. Aan de zijkanten vind je twee elastische stretchpanelen die het vest in alle maten, voor de verschillende buikmaten draagbaar maakt. Ook aan de Harley en Goldwing rijders is gedacht 

Aan de linkerzijde van de voorkant zit een dop die kan worden geopend om het vest met water te vullen.

Als ik het vest onder mijn zware all-season motorjas of onder mijn doorwaai zomerjas draag, voelt het eigenlijk altijd erg comfortabel, zonder dat je het idee krijgt extra onnodig gewicht mee te dragen.

Verdeel het water goed voor de beste koeling

Voordat je het vest in gebruik kunt nemen moet je het vullen met een half litertje (kraan)water en vervolgens zorgen dat het water evenredig wordt verdeeld over de voor- en achterkant. Dit vergt wat oefening en geduld. Het vocht opnemende materiaal wat zich in het vest bevindt neemt direct water op, waardoor het niet een kwestie is van het vest een keer op z’n kop houden en wachten tot het water zich overal verspreid

De techniek

Het Dry Cooling Vest van Macna maakt gebruik van een gepatenteerde technologie waarbij het water door een speciale stof wordt opgenomen en direct voor verkoeling zorgt. Het water in het vest verdampt vervolgens bij gebruik. Dit kan een dag of soms zelfs drie dagen duren, afhankelijk van het gebruik en de temperatuur.

Tijdens het gebruik van het vest blijft je lichaam droog. Als je het vest draag voelt het alsof er een natte handdoek om je heen zit gewikkeld. Gelukkig blijft dit enkel bij een gevoel, want tijdens het dragen wordt je kleding totaal niet nat.

Je hoeft niet bang te zijn dat het gevulde vest zwaar wordt tijdens het rijden. Macna geeft aan dat het gevulde koelvest niet zwaarder dan 1 KG weegt. Ik hebt het zelf niet gewogen, maar kan beamen dat het dagen totaal geen voelbaar extra gewicht met zich meebrengt.

Hoelang gaat het water mee?

Afhankelijk van de mate van gebruikt en de buitentemperatuur is het water binnen het vest binnen een dag a anderhalf verdampt. De ene keer ging het bij mij sneller dan de andere keer.

Hou er wel rekening mee dat het vest niet of nauwelijks koelt wanneer je rond gaat rijden met weinig of geen watervulling. Als je dit onderweg merkt adviseer ik even stoppen bij een benzinestation, een flesje water halen en het vest bij te vullen. Zo doet hij weer optimaal zijn werk.

Gekoeld op momenten waarop je gekoeld wilt worden

Waar voor mij het vest echt excelleerde was op de stukken dat ik langzaam reed, veel moest stoppen, een stuk ging lopen of wanneer het simpelweg zo warm was dat de wind me op geen enkele manier koelde. Vooral bij stilstaand verkeer en bij een korte wandeling van de motor af merk je in hoeverre de extra koeling comfort biedt. Waar ik normaliter binnen no time pegels zou zweten, voelde ik me enorm op mijn gemak.

Voordelen

Na 4 weken intensief gebruik was ik aardig verrast over de voordelen van het koelvest.

  • Op de momenten waarop je extra verkoeling nodig hebt, zorgt het koelvest dat je bovenlichaam lekker koel blijft.
  • In tegenstelling tot sommige andere koelvesten blijft het water in het vest en verdampt het langzamerhand. Je kleding wordt dus niet nat.
  • Het koelvest is ook te gebruiken buiten de motor! In de warme dagen droeg ik het vest binnen op de bank of buiten op het terras.
  • Het is Wasbaar. In de doos zit een speciale waszak waarin je het vest in de wasmachine kunt doen.

Nadelen

Buiten de verassende voordelen heb ik tijdens het gebruik ook wat nadelen kunnen constateren.

  • Het vest is wit van kleur en is gevoelig voor vuil van je handen en als je hem bijvoorbeeld op tafel legt om het water te kneden.
  • Er zit maar een vuldop op, waardoor het verplaatsen van het water naar de linker voorkant van het vest vrij lastig is. Het vergt zo een hoop kneden, wat makkelijk voorkomen had kunnen worden met twee vulpunten.
  • De prijs… Het vest kost ±125 euro, wat niet goedkoop is voor een relatief ‘simpel’ product. Dat gezegd hebbende, zou ik met de kennis van nu zeker wel zo’n vest kopen, al was het alleen maar voor mijn jaarlijkse ritten door Europa.

Conclusie

Het Macna koelvest heeft voor mij zijn waarde bewezen. Op de momenten dat ik verkoeling nodig had was het er direct en op de momenten waarop de buitentemperatuur plots daalde kon ik hem makkelijk in een tas wegstoppen.

De witte kleur blijf ik wat onhandig vinden en de prijs wat aan de hoge kant, maar voor iemand die het jaar in jaar uit gaat gebruiken is het naar mijn mening zeker de investering waard.

2020-10-30 15:03:00
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen