Landelijke helmplicht snorscooter en bromfiets

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht voor alle bestuurders van snorfietsen, bromfietsen en scooters om een goedgekeurde helm te dragen. Deze helmplicht geldt zowel voor bestuurders op het fietspad als op de openbare weg.

Landelijk helmplicht voor snorfietsers

Scooterhelm van 2023 verplicht op snorfiets

Snorfietsers, snorscooters, bromfietsers, scooters en al het andere met een blauw kenteken zullen vanaf 1 januari 2023 verplicht met een helm op de openbare weg of het fietspad moeten rijden. Deze verplichting is nationaal en geldt dus voor het hele land.

Op veel plekken rijden snorfietsers nu al op de rijbaan, omdat er geen vrij liggend fietspas aanwezig is. Waar mogelijk is het toegestaan voor snorfietsers om nu op het fietspad te rijden, hier verandert na 1 januari 2023 verder niets aan.

Waarom moeten snorfietsers een helm op?

Volgens de Rijksoverheid vallen er jaarlijks veel slachtoffers onder snorfietsers in het verkeer. Doordat snorfietsers onbeschermd (zonder helm) rondrijden in het verkeer, hebben de ongevallen voor hen vaak ernstige gevolgen.

Om die reden moeten snorfietsers, bromfietsers en scooterrijders allemaal een ECE goedgekeurde helm dragen op de rijbaan. Voor snorfietsers geldt dat een NTA 8776 goedgekeurde helm ook voldoet. Naar verwachting zal met de komst van deze helmplicht wet het aantal doden en (ernstig) gewonden onder snorfietsers omlaag gaan.

Helmplicht snorfiets Amsterdam en Utrecht

Sinds 2019 is het in Amsterdam al verplicht voor bestuurders van snorfietsen om op veel plekken binnen de ring A10 op de openbare weg te rijden. Utrecht werd de tweede stad die zo’n helmplicht voor snorscooters in het leven geroepen heeft. Met de komst van deze landelijke helmplicht is het voor alle bestuurders van snorfietsers en bromfietsen met een blauw kenteken duidelijk dat je simpelweg overal een helm moet dragen, en niet slechts op bepaalde wegen.

Geschikte scooterhelmen voor helmplicht

Uiteraard zijn wij goed voorbereid op de helmplicht voor snorfietsers! Zo hebben wij een groot assortiment in verschillende soorten scooterhelmen en Speed-Pedelec-helmen, zowel online als in onze motorkledingwinkels. Bekijk hieronder de video van onze top 5 scooterhelmen voor inspiratie en advies.

2022-08-19 10:00:00
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen