Sena werkt aan een motorhelm met ruisreductiesysteem

Je kent Sena misschien wel van jouw eigen bluetooth headset in je helm. Het merk is koploper op het gebied van motorcommunicatiesystemen. Zo is er recentelijk een nieuw systeem ontwikkeld in samenwerking met Schuberth, waarin de microfoon, speakers en antenne onzichtbaar in de helm zijn weggewerkt (bekijk hier).

Noice-reduction helm

Maar naast communicatie is Sena druk met het ontwikkelen van nieuwe producten. Erg interessant is het actieve ruis onderdrukking systeem waar nu aan gewerkt wordt. Kort gezegd is dat een systeem dat in de helm gebouwd zit, dat het vervelende windgeruis tegen moet gaan. Een goede zaak, want irritatie nummer 1 bij het dragen van een helm is toch wel de geluidsoverlast dat door windgesuis veroorzaakt wordt.

Bij moderne koptelefoons wordt deze techniek ook al gebruikt, om zo minder geluid van buitenaf te horen. Waarom dan niet in helmen?

Hoe werkt het:

Sena is bezig met de ontwikkeling van de INC helm. Een aerodynamische en lichte integraalhelm met luxe afwerking, geventileerde schaal en het intelligente Noise-Control systeem. Het werkt als volgt: de helm is uitgerust met vier microfoons en twee speakers. De vier microfoons analyseren constant het omgevingsgeluid, om zo een onhoorbaar tegengeluid te produceren, die de ruis dempt. Ondertussen is het overige verkeer, sirenes en je eigen motor nog goed te horen. Het systeem vangt dus alleen het “overtollige” geluid op.

Met een knop aan de buitenkant is het systeem aan en uit te zetten. Er is ook een ambient mode waardoor je omgevingsgeluid tijdens bijvoorbeeld een pauze goed kan horen, zonder dat de helm af hoeft.

Voordelen

Het is wetenschappelijk bewezen dat een lange blootstelling aan geluiden boven 100 decibel tot blijvende gehoorschade lijdt. Met een gewone helm en bij snelheden van boven de 100 km/h zit je al snel boven die 100 decibel. Tot nu toe zijn er twee oplossingen tegen windgeruis op de motor: koop een Schuberth of koop oordoppen. Daar zou nu dus een derde optie bij komen met deze nieuwe Sena INC helm. Verder zou de helm al uitgerust zijn met het Sena 20S communicatiesysteem.

Leverbaar

Na het lezen van dit enthousiaste verhaal wil je deze Sena INC ruis reductie helm natuurlijk hebben. Echter is het nog niet bekend wanneer deze helm daadwerkelijk leverbaar zal worden. Eigenlijk zou hij namelijk al in 2016 in productie gaan, maar die deadline is niet gehaald. Het ziet ernaar uit dat we sowieso tot 2018 moeten wachten. De prijs van deze nieuwe smarthelm is daarnaast ook nog niet bekend, maar die zal naar alle waarschijnlijkheid in het hoogste segment liggen. Zodra we meer weten, lees je hier de update!

 

2020-10-30 14:41:53
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen