Tweedehands helm kopen? 5 redenen om het niet te doen

Je gaat beginnen met motorrijden en je hebt dus ook een motoroutfit nodig. De motor en de lessen zijn al duur genoeg, dus je bent aan het kijken naar een tweedehands helm om zo de kosten wat te drukken. Klinkt als een slimme zet, maar ik zal je in deze blog uitleggen waarom je beter geen tweedehands helm kan kopen.

Nadelen tweedehands helm

Er zitten meerdere nadelen aan het gebruik van een tweedehands helm. Ik geef je de vijf belangrijkste.

1. Leeftijd: Te beginnen bij de leeftijd van een helm. Als je een tweedehands helm koopt heb je geen idee hoe oud de helm is. Toch is dit wel degelijk belangrijk want een helm heeft nou eenmaal een houdbaarheidsdatum. Dat komt omdat de materialen die er gebruikt worden om een helm te maken slijten door allerlei externe invloeden. Na verloop van tijd verliest het materiaal zijn kracht en is de helm niet meer zo sterk als toen hij nieuw was. Afhankelijk van het materiaal waar de helm van gemaakt, verschilt deze levensduur.

  • Een thermoplast helm gaat gemiddeld 4 jaar mee
  • Een composiet helm gaat ongeveer 6-7 jaar mee

 

2. Wegwerpproduct: eigenlijk is een motor of scooterhelm een wegwerpproduct. Je kan het maar één keer gebruiken voor hetgeen waarvoor hij bedoeld is, namelijk je hoofd beschermen tijdens een impact. Omdat de buitenschaal breekt en de binnenschaal indeukt tijdens een impact, kan deze helm geen tweede keer een klap absorberen. De krachten zullen dan direct op je hoofd komen te staan. Daarom altijd een helm weggooien als deze is gevallen of jij bent met de helm op gevallen. Omdat je bij een tweedehands helm vaak niet kan zien of hij al gevallen is, kan je beter geen tweedehands helm kopen.

 

3. Gebroken helmschaal: Deze reden sluit gaan op het stuk over dat een helm een wegwerpproduct is. Een helm bestaat uit twee schalen; de buitenschaal en de binnenschaal. Zo kan het zijn dat de binnenschaal van een helm beschadigd is, maar er aan de buitenkant niks te zien is. Deze beschadiging kan al ontstaan als de helm van de tafel is gerold en op de grond is gevallen. Met een beschadigde binnen of buitenschaal kan de helm zijn werk niet meer goed doen als het nodig. Met een tweedehands helm heb je geen inzicht in wat er allemaal met een helm gebeurd is. Bij een nieuwe helm weet je zeker dat hij niet gevallen is.

 

4. Versleten binnenvoering: Alle helmen zijn voorzien van een binnenvoering. Na lang dragen gaat deze voering zich vormen naar jouw hoofd. Dit zorgt ervoor dat de helm perfect aansluit. Bij een tweedehands helm is die binnenvoering gevormd naar een ander hoofd. De helm zal dus niet meer goed aansluiten op jouw hoofd.

 

5. Versleten materialen: versleten materialen heeft veel te maken met de leeftijd van een helm. Door bijvoorbeeld Uv-straling, temperatuurverschillen en regen wordt de buitenschaal van de helm langzaam maar zeker flink aangetast. Daarnaast wordt de binnenvoering na verloop van tijd poreus, waardoor de pasvorm niet meer goed is. EPS, het materiaal waar de binnenschaal van gemaakt is, hard naar verloop van tijd uit. Dit materiaal zou ervoor moeten zorgen dat je hoofd gedempt wordt. Maar als het keihard is geworden is er van die werking geen sprake meer.

 

Nieuwe helm voor de prijs van tweedehands helmen

Kortom, genoeg redenen om niet te kiezen voor een tweedehands motor of brommerhelm. Heb je weinig budget? We hebben helmen in het assortiment al vanaf €50. 

2020-10-30 14:42:20
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2023 Voordeelhelmen