Tweedehands motorhelm kopen? Niet doen!

De verleiding is misschien groot: je hebt al je zuur verdiende centen uitgegeven aan een mooie motor, misschien een bijpassend pak, en dan moet je nog een helm. Dan kom je er een tegen op Marktplaats, 'zo goed als nieuw, bijna niet gebruikt, van m'n oma geweest..' De verleiding is groot om goedkoop een mooie, tweedehands helm te kopen. Niet doen! In dit artikel lees je waarom.

De verleiding van een tweedehands motorhelm

Sommige motor- of scooterrijders zien een helm als een beperkende accessoire, en hebben geen zin om er geld aan uit te geven. Anderen spenderen al hun geld aan een nieuwe motor en houden geen budget meer over om een goede veiligheidsuitrusting inclusief nieuwe helm te kopen, en besluiten, om geld uit te sparen, een tweedehands motorhelm te kopen. Wij raden altijd aan als je jouw motorhelm gaat vervangen een nieuwe helm te kopen.

Op de motor of scooter is een motorhelm (of scooterhelm) het belangrijkste onderdeel van je uitrusting als het om veiligheid gaat. Tijdens een eventueel ongeval zal een helm je hoofd beschermen tegen schadelijk (of zelfs fataal) hoofdletsel. Motorhelmen zijn zo belangrijk dat bijna overal ter wereld het dragen er van dan ook verplicht is.

Binnenschaal en buitenschaal motorhelmen

Bij een tweedehands helm weet je nooit of de helm beschadigd is. Zelfs als de helm er aan de buitenkant als nieuw uitziet, kan hij van binnen zijn beschermende werking zijn verloren, omdat hij bijvoorbeeld als een klap te verduren heeft gehad. De buitenschaal van de helm bestaat uit een hard materiaal (ABS, Thermoplastic, Carbon, Aramide etc etc). Deze harde buitenlaag omhult een laag EPS, die een eventuele klap moet opvangen. Als dit al een keer gebeurd is, zal de laag EPS ingedeukt zijn, en verliest het zijn dempende werking.

Een eerder ongeval kan een reden zijn dat een helm niet meer geschikt is, maar je moet er ook rekening mee houden dat materialen als EPS naar verloop van tijd broos worden. Daarom dien je je motorhelm na verloop van tijd ook altijd te vervangen voor een nieuw exemplaar. Bij normaal gebruik moet je rekening houden met een jaar of vijf.

doorsnede motorhelm

Binnenvoering helm vormt zich

De binnenvoering van de helm gaat zich, naarmate je hem draagt, vormen naar de vorm van jouw hoofd. Als een helm dus een tijdje door iemand anders is gedragen, is deze gevormd naar het hoofd van diegene. Het is daarom ook niet verstandig om een motorhelm met iemand te delen.

Wees dan ook verstandig en koop altijd een nieuwe helm. Bij Voordeelhelmen.nl vind je een breed aanbod motorhelmen, van integraal tot systeemhelmen. Je bestelt eenvoudig online en geniet van gratis verzending vanaf €75, 100 dagen retourrecht en deskundig advies.

Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen