Wanneer moet je je motorhelm vervangen?

Voor jouw veiligheid is het van belang op tijd je motorhelm te vervangen. Wanneer je dat doet, lees je hier.

Je helm vervangen bij een ongeluk

Ongeluk gehad met je motor of scooter? Vervang je helm. Tijdens een ongeluk gebeurt er van alles met je helm, waarvan je misschien het meeste niet eens door zou hebben.

Als je een slowmotion opname van de helm zou maken tijdens een crash, dan zie je wat er met de buitenschaal gebeurt. Bij de eerste impact komt er veel energie vrij die ergens heen moet. De buitenschaal van de helm zal in meer of mindere mate indeuken en weer terug veren. Op deze manier wordt de eerste klap zo goed mogelijk opgevangen. Hoezeer de buitenschaal indeukt is afhankelijk van de gebruikte materialen, en de filosofie die een helmfabrikant heeft. Zo hanteert de ene fabrikant het idee dat het goed is om een relatief flexibele buitenschaal te gebruiken, en maakt de andere fabrikant juist een zo hard mogelijk buitenschaal om zo goed mogelijk te voorkomen dat de schaal doorboord wordt.

Wat er met de binnenschaal gebeurt is een ander verhaal. De binnenschaal is, zoals gezegd, van een zachter geëxpandeerd materiaal, dat indeukt bij een impact. De eigenschap van dit materiaal is echter dat het niet terugveert. Wanneer een helm eenmaal onderhevig is geweest aan een ongeval, zal de binnenvoering waarschijnlijk ingedeukt zijn, en ontstaat er ruimte tussen binnen en buitenschaal. Een helm is in dit geval niet veilig (genoeg) meer.

Je helm vervangen bij ouderdom

Ook als je niet het lijdende voorwerp in een aanrijding bent geweest dien je je helm na zo’n 5 jaar te vervangen. De verschillende materialen zijn onderhevig aan de tand des tijds. Zo raakt de binnenschaal van de helm op den duur poreus en verliest het zijn dempende werking. Onder invloed van chemicaliën, warmte en vocht gebeurt dit sneller. Het gebruik van gel is dan ook niet aan te raden en het is niet verstandig om je helm te bewaren in een ruimte met benzinedampen, of op warme plekken.

Naarmate je helm ouder wordt, gaat deze steeds ruimer zitten, en op een zeker moment is dit te ruim. Een ander aspect is nog dat de ontwikkeling van helmen, en de veiligheid er van razendsnel gaat. Na vijf jaar zijn helmen alweer een stuk veiliger geworden dan de laatste keer dat je er een kocht.

Conclusie

De conclusie is simpel: vervang je helm altijd na een ongeval of als deze door ouderdom niet meer veilig is.

Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2023 Voordeelhelmen