Motorhelm passen

Welke pasvorm van een motorhelm heb jij? Wanneer zit een helm goed? En waar moet je opletten bij het passen van een motorhelm? Wij geven je de antwoorden.

Het belang van een passende helm

Een goed passende en juiste helm voor je motor is essentieel voor je rijplezier én je veiligheid. Een te kleine helm geeft je hoofdpijn tijdens het rijden. Een te grote helm geeft je het idee dat je helm af kan schieten tijdens het rijden, zeker op de snelweg. De sluiting zal vervelend tegen je keel of onderkaak drukken, omdat deze sluiting het enige is dat er nu voor zorgt dat de helm niet van je hoofd wordt getrokken door de luchtweerstand. En wanneer je je hoofd draait om opzij te kijken tijdens het inhalen en invoegen, heb je het gevoel dat je helm een kwart slag gaat draaien en je daardoor niks meer zult zien. Daarbij kan dit ook voor vervelende situaties zorgen wanneer de helm van je hoofd glijdt bij een ongeluk.

Pasvorm van een motorhelm

Er zijn drie soorten pasvormen: een ovale, ovaal-ronde en ronde pasvorm. Het is belangrijk om eerst goed te kijken naar je eigen pasvorm, voordat je jezelf blind staart op de looks. Welke pasvorm het beste bij jouw hoofd past is een kwestie van passen en meten.

verschillende pasvormen

Helmfabrikanten maken helmen aan de hand van mallen. Elk merk doet dat op zijn eigen manier. Hierdoor heb je ook verschillende pasvormen.

  • Rond: Caberg, Nolan, X-Lite, GPA, Nau
  • Ovaal rond: Arai, Bell, Beon, Biltwell, LS2, MT, Nau, Nexx, Nolan, Premier, Schuberth, Scorpion, Shark, Shoei, Simpson, Vito, X-Lite
  • Ovaal: AGV, Held, HJC, Scorpion, Shark, Simpson

Let op: de pasvorm kan per model (van hetzelfde merk) verschillen.

De helm passen

Wij adviseren om een helm altijd te passen voordat je er mee gaat rijden. Een Arai helm kan heel anders zitten dan een HJC, terwijl ze bijvoorbeeld allebei maat S zijn. Dit kan komen door een andere vorm buitenschaal of binnenvoering.

  1. Kies eerst een helm in een maat die past bij jouw pasvorm en hoofdmaat. Bekijk onze handige tips voor het opmeten van je helmmaat.
  2. Probeer een vinger tussen je voorhoofd en de helm te duwen. Dit mag niet gaan. Gaat dit wel, dan heb je een té grote maat helm op je hoofd. Duw eens tegen de achterkant van je helm en duw tegen met je hoofd. Nu moet je wél een vinger tussen je helm en je voorhoofd kunnen krijgen.
  3. Schudt eens 'nee' met je hoofd. Je helm mag niet gaan schuiven over je hoofd. Je hoofdhuid moet dus meebewegen met de binnenvoering je helm.
  4. Houd de helm even op. Je hebt snel genoeg door of je hoofdpijn gaat krijgen wanneer je een té kleine helm op hebt. Maar let wel: je helm moet wel strak aanvoelen.
Niemand wordt blij van een te grote helm

Helm passen met een bril

Wanneer je een bril draagt, is het verstandig om te proberen of je zonder problemen je bril op kunt zetten. Houd hem vervolgens even op om te kijken of het niet ongemakkelijk wordt. Je bril moet op je neus rusten en niet in de helm hangen.

Wanneer zit een helm goed?

In het algemeen moet een helm strak zitten. Je kunt dit niet vergelijken met je huidige helm, aangezien hier de binnenvoering al ingedrukt zal zijn door het vele dragen. Je nieuwe helm zal dus niet zo lekker aanvoelen als je huidige helm. Maar maak je geen zorgen: de binnenvoering gaat naar je hoofd staan waardoor hij net zo lekker zal zitten wanneer je een tijdje met je nieuwe helm hebt gereden.

De helm mag niet zo strak zitten waardoor je na een paar minuten dragen al voelt dat je hoofdpijn gaat krijgen. Je mag ook geen druk- of knelpunten voelen. Zeker niet op je voorhoofd. De druk van de buitenschaal moet overal gelijk zijn: alsof je een strakke bivakmuts op hebt.

Een helm als bivakmuts

Shoei Personal Fitting

Als je er echt niet uit komt is er nog een oplossing, namelijk Shoei Personal Fitting. Dit is een systeem van Shoei waarbij de binnenvoering van een helm wordt aangepast op jouw hoofd. Door de lengte, breedte, hoogte en omtrek op te meten, kan er door middel van een computersysteem berekend worden wat er moet worden aangepast. Met als resultaat een perfect passende helm

Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2023 Voordeelhelmen