Speed Pedelec helmen (NTA 8776)

Op een Speed Pedelec is het verplicht om een goedgekeurde NTA 8776 helm te dragen. Deze helmen zijn veilig, comfortabel en ook geschikt voor gebruik op een snorfiets (met blauwe kentekenplaat). Bekijk direct ons aanbod helmen met het NTA 8776:2016 keurmerk.

13 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Het NTA 8776 keurmerk voor helmen

Sinds 2017 is het een landelijke verplichting om op een Speed Pedelec een helm te dragen. Vanaf 2023 geldt hetzelfde voor de snorfiets. De helmen voor een Speed Pedelec (ook wel S-EPAC) moeten gekeurd zijn volgens de NTA 8776:2016 norm. Ook is het toegestaan om een bromfietshelm of motorhelm te dragen die is gekeurd volgens de ECE 22.05 of 22.06 norm. Onze expert Ritchie vertelt je alles over het keurmerk en de helmplicht.

Veelgestelde vragen over NTA 8776 helmen

Wat is de NTA 8776 keuring?

De NTA 8776 is een minimum keuring voor Speed Pedelec en snorfietshelmen. Dit keurmerk geeft een aantal veiligheidseisen waaraan zo’n fietshelm aan moet voldoen. De keuring houdt eigenlijk in dat een helm aan een reeks van tests wordt onderworpen, waarmee bekeken wordt of de helm inderdaad genoeg bescherming biedt om toegelaten te worden op de weg.

Denk bijvoorbeeld aan het nabootsen van een aantal soorten crashes om de mate van impactbescherming te testen. Maar ook bijvoorbeeld het controleren van de kinband, of de grootte van de zichthoek als je de helm op hebt. Op deze manier wordt er een soort minimum veiligheidsniveau gesteld aan helmen die in Nederland worden verkocht.

Mag ik met een NTA 8776 helm de openbare weg op?

Een NTA 8776 helm is niet toegestaan op de openbare weg. De minimale keuring voor een motorhelm in Nederland en Europa is de ECE 22.05 of 22.06 keuring. Hier mag je als bestuurder van een motorfiets op de openbare weg niet van afwijken.

Hoe herken ik welk keurmerk mijn helm heeft?

Goedgekeurde Speed Pedelec helmen herken je aan de NTA 8776:2016 markering. Bij een bromfietshelm staat er een E-keurnummer op het label op de kinband. Een goedgekeurde bromfietshelm (of motorfietshelm) is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de “E” vind je een cijfer, en elk cijfer staat voor een ander EU-land. Helmen die in Nederland zijn gekeurd krijgen het cijfer 4 (oftewel E4). Alle helmen die in de EU zijn goedgekeurd voldoen.

Wat is het verschil met het EN 1078 keurmerk?

De NTA 8776 keuring is afgeleid van het EN 1078 keurmerk: helmen voor fietsers en voor gebruikers van skateboards en rolschaatsen. Vanuit het EN 1078 startpunt zijn de vereisten zo ver mogelijk verscherpt binnen de mogelijkheden van de huidige helmtechniek. Zo wordt er gezorgd voor een veilige helm die geschikt is voor fysieke inspanning, maar het gehoor van de drager niet mag beïnvloeden.

Wat is een Speed Pedelec?

Een Speed-Pedelec is een fiets met een elektrische hulpmotor die de bestuurder ondersteunt bij het trappen tot een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. De Europese Verordening die sinds 2023 geldt geeft aan dat de Speed Pedelec in dezelfde categorie valt als een bromfiets.

Een fietshelm kopen bij Voordeelhelmen

Op zoek naar iets anders? Ontdek dan onze complete collectie fietshelmen. Voordeelhelmen.nl heeft voor ieder wat wils, van retro tot sportieve fietshelmen, geschikt voor e-bike of gewone fiets. Bekijk en koop nu online je helm of kom bij ons langs op locatie.

Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen