Waterdichte motorkleding

Waterdichte motorkleding vind je tegenwoordig in alle soorten en stijlen. Zo heb je regenjassen en -broeken die je over je normale (niet waterdichte) motorkleding aan doet, maar zijn er ook traditionele waterdichte motorjassen en broeken waarbij je het waterdichte membraan kan verwijderen. De meeste moderne motorkleding is tegenwoordig standaard uitgerust met een waterdicht membraan, omdat het vooral in Nederland erg wisselvallig is. Het verschilt daarin wel weer per model of je zo’n waterdichte laag eruit kan halen of juist niet. Veel motorrijders die het hele jaar door rijden prefereren 3-laags motorkleding omdat je daarmee het beste kan schakelen tussen mooi en slecht weer.

Producten 1-28 van 507

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Verschillen in waterdichte motorkleding uitgelegd

Er zijn verschillende manieren om een waterdicht membraan in motorkleding te plaatsen. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder lees je hoe dat werkt en welke verschillende manieren er zijn.

Waterdichte motorkleding 2-laags

Je hebt veel verschillende manier waarop motorkleding waterdicht wordt gemaakt. De meest gebruikte manier is door een waterdicht membraan (een waterdichte laag) achter de buitenlaag van de jas of broek te plaatsen. Hierdoor gaat water dus eerst door de buitenlaag heen en wordt daarachter tegengehouden zodat je droog blijft. Het voordeel van deze manier is dat het relatief goedkoop is en gewoon goed werkt, uitstekend dus voor de motorrijders onder ons die niet al teveel geld willen uitgeven. Een nadeel is dat zulk soort motorkleding in de warmere maanden minder comfortabel is, dat komt omdat de jas niet goed kan ademen waardoor je sneller  gaat transpireren. Tegenwoordig zit er ook (vrijwel altijd) een uitneembare thermische binnenvoering in verwerkt, deze kan je er met een rits gemakkelijk uit ritsen. Dit soort kleding noemen we daarom dan ook ‘2-laags’ motorkleding.

Wanneer kies je voor een 2-laags motorjas?

Als je op zoek bent naar een motorjas die je voor ongeveer 75% van het jaar goed kan gebruiken dan is een 2-laags jas een goed betaalbare optie. Het waterdichte membraan dat achter de buitenlaag zit zorgt er namelijk voor dat je altijd droog aankomt op de plaats van bestemming. Daarnaast zorgt een waterdicht membraan er ook voor dat de jas winddicht is.

De thermische binnenvoering die in de jas zit zorgt ervoor dat je tijdens koud weer goed beschermd bent. Deze voering is middels een rits of drukknoppen eenvoudig te verwijderen.

Vaak zitten er wel wat ventilatiepanelen op 2-laags jassen maar die doen niet heel veel. De reden daarvoor is dat deze ventilatiepanelen vaak een luchtkamer creëren tussen de buitenlaag en het waterdichte membraan. Koude lucht koelt dan niet je lichaam maar de ruimte tussen de jas. Dit is eenvoudig te controleren dus ga er niet standaard vanuit dat dit bij iedere jas zo is. De reden dat we dit aankaarten is omdat motorrijders vaak vragen hoe de ventilatie in 2-laags jassen is geregeld. Dat is vaak niet optimaal voor in de zomer. Vandaar dat wij ook aangeven dat zulk soort jassen voor driekwart van het jaar goed geschikt zijn, met uitzondering van de zomer. 

De prijsklasse van dit type motorjas ligt meestal tussen de 100 – 250 euro.

Voordelen:

 • Goed betaalbaar
 • Altijd waterdicht
 • Geschikt voor driekwart van het jaar

Nadelen:

 • Is vaak te warm voor in de zomer
 • Geen goede ventilatie

Waterdichte motorkleding 3-laags

Naast 2-laags motorkleding bestaat er ook 3-laags motorkleding. Hierbij kan je zowel het waterdichte membraan als de thermische binnenvoering uit de jas of broek ritsen. Dit soort motorkleding is geschikt voor alle vier de seizoenen aangezien je elke laag er afzonderlijk uit kan halen. Op deze manier kan je jezelf constant aanpassen aan de huidige weersomstandigheden. Rijd je dus veel woon- werkverkeer kilometers? Of ga je weleens op motorvakantie? Dan is een 3-laags motorpak ideaal. Nadelen zijn er eigenlijk niet, alhoewel de prijs natuurlijk wel weer iets hoger ligt dan dat van 2-laags motorkleding.

Wanneer kies je voor een 3-laags motorjas?

Motorjassen waarbij je zowel de thermische binnenvoering als het waterdichte membraan kan verwijderen worden 3-laags jassen genoemd. Veel woon- werkverkeer rijders gebruiken dit soort jassen omdat je ze het hele jaar door kan dragen. In de zomer kan je de beiden voeringen gemakkelijk verwijderen zodat je optimaal geniet van veel rijwind die door de jas heen gaat. De ventilatiemogelijkheden zijn vaak goed geregeld met panelen op de borst en armen en een luchtuitlaat op de rug. Als het kouder wordt in de loop van het jaar dan rits je heel eenvoudig een extra laag in de jas. Motorrijders die wel eens met de motor een verre reis maken zijn vaak ook het beste gebaat bij een 3-laags jas. De reden daarvoor is dat wanneer je een verre reis met de motor maakt je vaak door verschillende klimaten rijdt. Zo is het in Nederland nog fris maar hoe verder je zuidwaarts gaat des te warmer het wordt. Je kan dan gedurende de rit snel even een laag verwijderen voor een optimale jas.

De prijsklasse van dit type motorjas ligt meestal tussen de 200 – 450 euro.

Voordelen:

 • Kan het hele jaar door worden gedragen
 • Goede ventilatie
 • Gemakkelijk te reinigen in de wasmachine
 • Is gemakkelijk aan te passen aan de huidige weersomstandigheden
 • Deze jassen zijn wat langer dan sportieve jassen, goed geschikt voor op een tourmotor
 • Vaak zit er op de rug nog een extra vak waar je de waterdichte laag kan opbergen. Mocht het ineens gaan regenen dan kan je even stoppen om die erin te ritsen.

Nadelen:

 • De kleding raakt verzadigd met water na een lange regenbui. Hierdoor duurt het langer voordat de kleding weer droog is en voelt het zwaarder aan.

Gelamineerde motorkleding

Dit is de nieuwste manier van motorkleding waterdicht maken. Hierboven heb je gelezen dat bij 2- en 3-laags motorkleding het waterdichte membraan achter de buitenlaag zit verwerkt. Water gaat dus altijd eerst door de buitenlaag heen voordat het wordt tegengehouden. Bij gelamineerde motorkleding zit dit waterdichte membraan als het ware aan de buitenlaag ‘vastgeplakt’ (oftewel direct gelamineerd). Het grote voordeel hiervan is dat water direct wordt tegengehouden, dit resulteert in een jas of broek die dus niet meer doorweekt kan worden. De meeste motorrijders herkennen het misschien nog wel van vroeger, dat wanneer je door de regen op het werk was aangekomen dat die jas dan aan het eind van de dag nog steeds nat of klam was. Met gelamineerde motorkleding heb je daar geen last meer van.

Wanneer kies je voor een gelamineerde motorjas?

Een gelamineerde motorjas komt het beste tot zijn recht met slecht weer. Veel motorrijders die het hele jaar door rijden kiezen tijdens de koudste wintermaanden voor een gelamineerde motorjas. Het voordeel van een gelamineerde jas is dat regen direct wordt tegengehouden. Bij een 2- of 3-laags motorjas wordt eerst de buitenlaag nat voordat het wordt tegengehouden door het waterdichte membraan. Deze jassen worden daardoor ook zwaar nadat het heeft geregend en het duurt altijd wat langer voordat deze droog zijn geworden. Een gelamineerde jas is een stuk sneller droog aangezien de buitenlaag niet zo nat wordt als bij een 2- of 3-laags jas. Daar zit de waterdichte laag tegen de buitenlaag vastgeplakt.

Gelamineerde jassen zijn dus beter geschikt voor slecht weer en koude weersomstandigheden. De waterdichte laag is er niet uit te halen. Er zit vaak wel een thermische binnenvoering in de jas die er wel uit kan. In de zomer zijn deze jassen wel te warm. Vooral als je nog weleens voor een stoplicht staat. Wel is de ventilatie vaak goed geregeld met speciale panelen die je open kan zetten.

De prijsklasse van dit type motorjas ligt meestal boven de 400 euro.

Voordelen:

 • Snel droog
 • Altijd waterdicht
 • Regen wordt direct tegengehouden, hierdoor wordt de jas niet zwaar
 • Vaak goede ventilatiepanelen

Nadelen:

 • Prijzig
 • Waterdichte laag kan er niet uit
 • Niet echt geschikt voor de warmste zomermaanden
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2023 Voordeelhelmen