Soorten helmen

Er zijn verschillende soorten helmen, waardoor het kopen van een nieuwe helm behoorlijk ingewikkeld kan lijken. Om een beetje orde in de helmenchaos te scheppen leggen we in dit artikel uit wat de verschillen zijn tussen de drie belangrijkste soorten helmen: integraal, systeem en jethelm.

Systeemhelm, integraalhelm of jethelm?

Ga je nu voor een systeemhelm, integraalhelm of jethelm? Wij leggen de verschillen voor je uit in onze handige video.

Wat is een jethelm?

jethelm momo fighter jethelm shark rsj

Voordelen jethelmen:

 • Goed zicht rondom
 • Minder warm in zomer
 • Past makkelijk in scooter
 • Vele (hippe) varianten

Nadelen jethelmen:

 • Minder bescherming
 • Koud in winter
 • Meer geluid bij hogere snelheden

Jethelmen zijn open helmen (Engels: open face helmets), die geen vaste kinbescherming aan de voorkant hebben. Jethelmen kunnen voorzien zijn van een vizier. Bij een vizier kun je er op letten dat dit je hele gezicht bescherming biedt, of alleen de ogen. Zoiets geldt ook voor de helmschaal; van sommige jethelmen loopt de helmschaal aan de zijkant tot op de kaaklijn door; dit soort jethelmen biedt meer bescherming aan de zijkant van het hoofd en heeft minder snel de neiging zijwaarts te kantelen. Andere jethelmen vallen net tot over de oren (potje), dit biedt minder bescherming, maar ziet er wat vlotter uit. Jethelmen hebben de eigenschap bij hogere snelheden wat te ‘liften’.

Bekijk onze jethelmen

Wat is een integraalhelm?

integraalhelm hjc integraalhelm shark

Voordelen integraalhelmen:

 • Beste bescherming
 • Minder koud in winter
 • Stil
 • Meest aerodynamisch

Nadelen integraalhelmen:

 • Minder groot zichtveld
 • Warm in zomer
 • Past vaak niet in scooter

Integraalhelmen zijn gesloten helmen (Engels: full face helmets) die door middel van een vast kingedeelte het hoofd extra bescherming bieden. Doordat de schaal van een integraalhelm uit 1 gedeelte bestaat, biedt dit type helm de beste bescherming bij valpartijen of aanrijdingen. Integraalhelmen zijn er vanaf enkele tientjes tot wel duizenden euro’s, waarin het verschil ligt in het materiaal van de buitenschaal, afwerking, comfort en veiligheidsniveau. Veel integraalhelmen hebben een ingebouwd zonnevizier, uitneembare binnenvoering en uitgebreide ventilatie

In het duurdere segment zijn integraalhelmen vaak windtunnel getest. Sportieve helmen worden vaak voorzien van aerodynamische sleuven en diverse spoilers om zo het hoofd op hogere snelheden stabiel te houden. Voor ieder type motor is de plaatsing van dit soort spoilers ook weer anders. Op een naked bike heb je immers een andere zithouding dan op een racemotor. Toerhelmen zijn er voornamelijk op gericht om zo min mogelijk binnengeluid te veroorzaken, en zijn daarom meestal voorzien van zo weinig mogelijk uitsteeksels. Een integraalhelm leent zich uitstekend voor inbouw van een Bluetooth communicatiesysteem.

Bekijk onze integraalhelmen

Wat is een systeemhelm?

systeemhelm shark evoline 3 systeemhelm schuberth

Voordelen systeemhelmen:

 • Gemak
 • Meer bescherming dan jethelm
 • 2 helmen in 1

Nadelen systeemhelmen:

 • Relatief zwaar
 • Minder stil dan integraalhelm

Een systeemhelm is een open helm en een integraalhelm in één. Je kunt bij een systeemhelm het kinstuk middels een scharnierconstructie naar boven (of bij enkele modellen zelf helemaal naar achteren) klappen. Het handige hieraan is dat je met één handbeweging je gesloten helm omtovert tot open helm. Systeemhelmen worden veel gebruikt door toerrijders die regelmatig van snelheid wisselen en tussendoor de helm openzetten, of door motor- en scooterrijders die veel in de stad rijden. Ook een systeemhelm leent zich uitstekend voor het inbouwen van een Bluetooth headset.

Let er op dat niet iedere systeemhelm een zogenaamde dubbele homologatie, of P/J keuring heeft. Deze dubbele homologatie betekent dat een helm goedgekeurd is voor gebruik als jethelm en als integraalhelm. Met een helm zonder deze goedkeuring kun je dus niet rijden met het kinstuk opengeklapt!

Bij de meeste systeemhelmen klap je het kinstuk omhoog. Nadeel hiervan is dat je een grote windvanger bovenop je helm hebt, wat vervelend is bij hogere snelheden. Een aantal systeemhelmen heeft een kinstuk dat geheel naar achteren klapt. Een modulaire helm is ook een soort systeemhelm. Hiervan kan je het kinstuk echt los van de helm klikken en los in je zak of tas stoppen.

Bekijk onze systeemhelmen

Wat is een crosshelm?

crosshelm Airoh endurohelm

Voordelen crosshelmen:

 • Licht
 • Uitgebreide ventilatie
 • Ademruimte

Nadelen crosshelmen:

 • Geen vizier
 • Minder geschikt voor dagelijks gebruik
 • Minder comfort

Motorcrosshelmen worden primair gebruikt voor tijdens motorcross. Twee opvallende eigenschappen van een crosshelm zijn het ver uitstekende kinstuk en de zogenaamde peak (klep boven gezicht. Een normale integraalhelm geeft te weinig zuurstof tijdens de inspanningen van het motorcrossen. In het verleden werd daarom geracet met openface jethelmen. Deze boden echter niet genoeg bescherming tegen opspattende kluiten en stenen. Later kwam hiervoor een losse kinbeschermer. Tegenwoordig is deze onderdeel van de helm en biedt deze bescherming maar ook voldoende zuurstof. De klep of peak is bedoeld om het gezicht te beschermen tegen modderkluiten en stenen. Een crosshelm is niet voorzien van vizier, maar van een opening die groot genoeg is om een crossbril te dragen. Een normale crosshelm is niet bedoeld voor dagelijks gebruik, maar mag, mits voorzien van ECE goedkeuring, wel gedragen worden op de openbare weg.

Een vorm tussen een crosshelm en een integraalhelm is de zogenaamde endurohelm. Deze heeft het uiterlijk van een crosshelm, maar is voorzien van een vizier (en soms een zonnevizier) is wat comfortabeler dan een pure crosshelm. Endurohelmen worden vaak gedragen op (semi-offroad) motoren zoals de BMW GS (Adventure) of Yamaha XTZ.

Bekijk onze crosshelmen

Wat is een kinderhelm?

kinderhelm grex kinderhelm project

Speciaal voor kinderen zijn er ook motor- en scooterhelmen. Deze hebben doorgaans een kleine buitenschaal, waardoor ze een betere pasvorm hebben. Kinderhelmen zijn er in alle categorieën: kinderjethelmen, kinderintegraalhelmen, kindersysteemhelmen en kindercrosshelmen. Voor volwassenen met een klein hoofd en voor sommige dames kan een kinderhelm een goede uitkomst bieden als reguliere helmen te groot zijn.

Jouw helm kopen bij Voordeelhelmen

Een helm kopen was nog nooit zo eenvoudig als bij Voordeelhelmen.nl. In onze webshop vind je een helder overzicht van meer dan 2000 helmen, van systeemhelm tot jethelm. Filter op maat, kleur en prijs, of kies je favoriete merk. Je profiteert bij ons van gratis verzending vanaf €75, 100 dagen retourrecht en deskundig advies in onze winkels. Bestel nu online of kom langs op een van onze locaties.

Noot: In de verschillende types helmen zijn gradaties van veiligheid aangeduid. Dat betekent niet dat een integraalhelm altijd veiliger is dan iedere jethelm of systeemhelm. Een hoge kwaliteit jethelm is in de regel veiliger dan een integraalhelm van enkele tientjes. Dit zal in de regel ook gelden op andere gebieden zoals comfort, geluidsniveau, gewicht etc.

Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen