NTA 8776 keurmerk voor snorfietshelmen en SpeedPedelec-helmen

Als je in Nederland deelneemt aan het verkeer met een Speed-Pedelec of een snorfiets, dan is het verplicht om een goedkeurde helm te dragen die is voorzien van de NTA 8776 keuring. Alle Speed Pedelec helmen en snorfietshelmen die je op VoordeelHelmen.nl vindt zijn voorzien van dit keurmerk (tenzij anders vermeld). Lees hieronder meer over het keurmerk dat te herkennen is aan de markering NTA 8776:2016.

Wat is NTA 8776 goedkeuring?

De NTA 8776 is een minimum keuring voor Speed-Pedelec en snorfietshelmen. Dit keurmerk geeft een aantal veiligheidseisen waaraan zo’n fietshelm aan moet voldoen. Op deze manier wordt er een soort minimum veiligheidsniveau gesteld aan helmen die in Nederland worden verkocht.

De NTA 8776 keuring is afgeleid van EN 1078; - Helmen voor fietsers en voor gebruikers van skateboards en rolschaatsen. Vanuit het EN 1078 startpunt zijn de vereisten zo ver mogelijk verscherpt binnen de mogelijkheden van de huidige helmtechniek. Zo wordt er gezorgd voor een veilige helm die geschikt is voor fysieke inspanning, maar het gehoor van de drager niet mag beïnvloeden.

Speed-Pedelec helm van Abus

Wat houdt de NTA 8776 keuring in?

De NTA 8776 keuring houdt eigenlijk in dat een helm aan een reeks van tests wordt onderworpen, waarmee bekeken wordt of de helm inderdaad genoeg bescherming biedt om toegelaten te worden op de openbare weg. Denk bijvoorbeeld aan het nabootsen van een aantal soorten crashes om de mate van impactbescherming te testen. Maar ook bijvoorbeeld het controleren van de kinband, of de grootte van de zichthoek als je de helm op hebt.

Goedgekeurde Speed-Pedelec-helmen herken je aan de NTA 8776:2016 markering. Bij een bromfietshelm staat er een E-keurnummer op het label op de kinband. Een goedgekeurde bromfietshelm (of eventueel motorfietshelm) is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de “E” vind je een cijfer, en elk cijfer staat voor een ander EU-land. Helmen die in Nederland zijn gekeurd krijgen het cijfer 4 (oftewel E4). Alle helmen die in de EU zijn goedgekeurd voldoen.

Label met keurmerk van een bromfietshelm

Deze brommerhelm is getest in Italie (E3) en goedgekeurd volgens de ECE 22.05 norm.

Wat is een Speed-Pedelec?

Een Speed-Pedelec is een tweewieler fiets met een elektrische hulpmotor die de bestuurder ondersteunt bij het trappen tot een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. De nieuwe Europese Verordening geeft aan dat de Speed-Pedelec in dezelfde categorie valt als een bromfiets. Er geldt in Nederland een bromfietshelmplicht (oftewel een helm volgens ECE 22.05 of 22.06 keuring) bij het gebruik van een Speed Pedelec (S-EPAC). Een goedgekeurde Speed-Pedelec helm (met NTA 8776 keuring) mag ook gedragen worden.

Mag ik ook met een NTA 8776 goedgekeurde helm op de motorfiets rijden?

De minimale keuring voor een motorhelm in Nederland en Europa is de ECE 22.05 of 22.06 keuring. Hier mag je als bestuurder van een motorfiets op de openbare weg niet van afwijken. Een NTA 8776 helm is dus niet toegestaan op de motorfiets.

Meer weten over NTA 8776 goedgekeurde helmen?

Wil je graag meer weten over de veiligheid van verschillende helmen? Via NEN.nl is er een PDF beschikbaar met de volledige richtlijnen voor de NTA 8776 keuring. Natuurlijk leggen we je het ook graag telefonisch uit via 020 7600 807. Je bent uiteraard ook van harte welkom in één van onze motorkledingwinkels voor advies op maat.

2022-08-18 12:00:00
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen