6 helmen met de maximale SHARP veiligheidsscore

Ooit gehoord van SHARP? (niet te verwarren met Shark). Het is een Brits onderzoeksinstituut die onafhankelijk de veiligheid van helmen test. Het veiligheidsniveau wordt aangeduid met sterren. Van een ster (niet veilig) tot maximaal vijf sterren (heel velig). Deze zes helmen zijn volgens de SHARP test hun werk optimaal en verdienen daarom vijf sterren.

Leuk om te vermelden is dat de veiligheidsrating niet meteen afhankelijk is van de prijs van een helm. Er zijn al helmen vanaf 100 euro die de maximale score hebben gekregen. We hebben zes helmen geselecteerd in verschillende prijsklassen en in verschillende categorieën.

Waar staat SHARP voor?

SHARP (Safety Helmet Assessment and Rating Programme) is in 2007 opgericht door de Britse overheid om de veiligheid en stevigheid van helmen te testen. In principe wordt iedere helm die in de winkel te koop is door SHARP getest. Van ieder type helm worden er zeven exemplaren gebruikt om daarmee 32 verschillende testen af te werken. Zo wordt gemeten in hoeverre de helm het hoofd beschermt tijdens een crash. De helm wordt na het voltooien van alle tests beoordeeld van 1 tot maximaal 5 sterren. Een 5 sterren SHARP helm biedt uitstekende bescherming rondom het hele hoofd.

Integraalhelmen 

X-Lite X702 GT

X-Lite is een dochtermerk van Nolan, een Italiaanse helmfabrikant die al sinds de jaren 70 helmen maakt. De X702 GT is een sportieve toerhelm met roots uit de racerij. De composiet vezel buitenschaal zorgt voor een laag gewicht van 1380 gram. Geïntegreerd zonnevizier zorgt voor goed zicht met ieder weersbericht. Adviesprijs van de X-702 ligt op €419,96.

HJC IS-17

Al jarenlang is de IS-17 van HJC een enorm populaire helm. Een goede pasvorm, een goede prijs en een maximale 5-sterren rating van de SHARP test zorgt voor deze populariteit. Luxe afwerking van de helm zoals een standaard Pinlock-vizier en een geïntegreerd zonnevizier maken ‘m compleet. Adviesprijs van de IS-17 ligt op €209,95.

 

Systeemhelmen

Shark Evoline 3

De Shark Evoline 3 is een unieke helm. Dit is een van de weinige systeemhelmen waarbij het kinstuk helemaal naar achter geklapt kan worden, zodat je de helm als het ware kan ombouwen naar een jethelm. Naast dit unieke design is de Evoline 3 ook beoordeeld met 5 sterren in de veiligheidstest van SHARP. Comfort en veiligheid kunnen dus prima samen gaan! Adviesprijs van de Shark Evoline is €339,99.

Caberg Duke

Maar zoals gezegd, hoeft de prijs helemaal niet uit te maken voor een goede veiligheidstest. Zo is de Caberg Duke ook gewoon beoordeeld met de maximale score van vijf sterren. Deze systeemhelm is een P/J keurmerk, waardoor hij ook in open stand optimaal beschermd. Standaard wordt de Duke geleverd met Pinlock en zonnevizier. Dankzij de extra brede nekkraag is de Duke ook nog behoorlijk stil. Dat alles voor een schappelijke adviesprijs van €199,95.

 

Racehelmen

AGV Pista GP

Tijdens het racen wordt er het meest gevraagd van een helm. Hij moet aerodynamisch zijn, niet gaan liften, licht zijn en natuurlijk een goede bescherming bieden. De AGV Pista GP is de helm die dit allemaal doet. Jongens als Valentino Rossi en Jack Miller racen met deze helm in de MotoGP. De buitenschaal is volledig van carbon en uitgevoerd in vier verschillende maten. Extra dik vizier met Race 3 Max Pinlock zorgt voor bescherming en voldoende zicht. In de SHARP test is de AGV Pista GP beoordeeld met 5 sterren, waardoor hij niet alleen zeer geschikt is in extreme omstandigheden, maar ook heel veilig is. Goedkoop is hij allerminst: prijzen vanaf €1080,-.


Arai RX-7 GP

De Arai RX-7 GP is net als de Pista een hardcore racehelm. Bijzonder aan de Arai is dat hij zowel ECE 22.05 als SNELL gekeurd is. ECE is het Europese keurmerk waar iedere helm aan moet voldoen, SNELL is een circuitkeurmerk. Maar daarnaast is de RX-7 GP ook door SHARP als uitstekend beoordeeld. De helm verdiende de maximale score in de veiligheidstest. Prijzen liggen rond de €999,-. 

 

Wil je weten hoe veel sterren jouw helm heeft? Kijk dan op de website van SHARP, daar staan alle tests.

2020-10-30 14:41:00
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen