5 tips om koel te blijven op de motor

koel blijven op de motorBuiten is het 30 graden, maar op de motor lijkt het wel 50 graden. Het begint meer op een saunasessie te lijken dan een leuk ritje motorrijden. Koel blijven op de motor lijkt in deze omstandigheid bijna onmogelijk. Maar we hebben een paar tips die je zeker kunnen helpen.

Doorwaaipak

De eerste tip om koel te blijven is misschien wel diegene die het grootste verschil kan maken. Er bestaat namelijk doorwaaikleding. Dit is beschermende motorkleding die er voor zorgt dat de verkoelende rijwind dwars door je pak heen gaat. Deze pakken zijn beschikbaar in jas en broek variant. Op de voor en achterkant is het pak voorzien van een speciaal mesh zodat je lichaam gekoeld kan worden met rijwind. Er bestaan trouwens ook laarzen en handschoenen die extra ventilerend zijn gemaakt.

Coolvest

Coolvest, of koelvest is een vest dat je kan dragen onder je motorkleding. Gedurende een aantal uur verkoeld dit vest je lichaam goed. Hoe het werkt?

Het vest (beschikbaar van Rev’it) kan zich volzuigen met (koud) water. Het vest droogt vervolgens op aan de buitenkant, maar binnen in het vest zit het koude water opgeslagen. Dit verdampt heel langzaam doordat je lichaamstemperatuur warmer is. Ondertussen blijf jij een paar uur lang koel. Bekijk direct alle koelvesten.

Camelbag

Camelbag heeft zijn naam te danken aan zijn het enige dier dat water kan opslaan: de kameel. Met een camelbag kun jij dat nu ook. Het is een soort rugzak die je kan vullen met water (of limonade). Via een slimme drinkslang kan je tijdens het rijden blijven drinken. En nog beter, het water blijft keurig op temperatuur! De Kriega Hydro 3 hebben we nu op voorraad.

Systeemhelm of crosshelm

Een helm is een van de grootste problemen tijdens een warme dag op de motor. Ook al staat het ventilatiesysteem wagenwijd open, komt er maar weinig verfrissing op je gezicht terecht. Bepaalde helmen bieden echter betere ventilatie. Zo zou je natuurlijk kunnen kijken voor een systeemhelm. Deze kun je gewoon lekker open gooien waardoor de verkoelende rijwind snel je gezicht bereikt. Maar je kan ook kijken voor een crosshelm. Dit type helm is speciaal gemaakt voor tijdens intensieve crosssessies. Goede ventilatie is hierbij heel belangrijk. Ook het ruime kinstuk zorgt ervoor dat er genoeg verkoelende lucht in je gezicht terecht komt.

Gas geven

Uiteindelijk hebben alle bovenstaande middelen enkel effect als blijft rijden. Zodra je stil komt te staan is de hel compleet, omdat er dan helemaal geen verkoelende rijwind verkrijgbaar is. Daarnaast wordt je motor ook snel erg heet bij warm weer, waardoor er nog wat extra warmte van onder omhoog komt. Het is dus voor jezelf en voor je motor beter om te blijven rijden. Gas erop dus!

2020-10-30 15:02:00
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen