Klik hier voor onze categorie communicatiesystemen

 motor communicatie

Bluetooth communicatie voor op de motor

Het gebruik van mobiele telefoons is de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen. Je gaat eigenlijk de deur niet meer uit zonder je telefoon, en we zien steeds meer dat motor- en scooterrijders handsfree hun telefoon op de motor of scooter willen gebruiken, door middel van een in de helm verwerkte Bluetooth headset. Er is tegenwoordig een breed aanbod Bluetooth communicatiesystemen voor op de motor beschikbaar, in verschillende prijscategorieën en met verschillende functionaliteiten.

Wat is Bluetooth voor motorcommunicatie?

Bluetooth is een universele draadloze technologie om apparaten binnen korte afstand met elkaar te verbinden. Zo kun je zonder hinderlijke draad twee apparaten met elkaar laten communiceren of gegevens met elkaar laten uitwisselen. Vrijwel alle mobiele telefoons zijn tegenwoordig uitgerust met Bluetooth waardoor een communicatiesysteem voor iedereen mogelijk is. Daarnaast zijn alle moderne (motor)navigatiesystemen Bluetooth voorbereid zodat je ook de instructies over je communicatiesysteem binnen krijgt. Een Bluetoothset voor je helm maakt het mogelijk om via ingebouwde speakers en microfoon gebruik te maken van je telefoon, navigatie of radio.

Bluetooth en motorrijden, hoe zit dat dan?

Tegenwoordig maak je op de motor ook gebruik van apparaten zoals je telefoon en/of navigatiesystemen van bijvoorbeeld Garmin, Interphone of TomTom. Om op een verantwoorde en makkelijke manier hiermee om te gaan, is het raadzaam gebruik te maken van een communicatiesysteem die je in je helm inbouwt. Sommige helmmerken leveren zelfs systemen die volledig in een helm geïntegreerd kunnen worden, maar er zijn ook universele kits op de markt. De basisonderdelen van een communicatiesysteem zijn doorgaans twee speakers, een microfoon en een basisunit. Bij jet- en systeemhelmen kan je het beste gebruik maken van een microfoon die bevestigd zit aan een flexibele boom, voor in een integraalhelm zijn er speciale plakmicrofoontjes beschikbaar. Bekende merken communicatiesystemen zijn:

 • Sena
 • Cardo
 • Nolan N-COM

 

Wat voor soorten communicatiesets zijn er?

Er zijn verschillende soorten Bluetoothkits. Zo zijn er universele kits, die in de meeste helmen passen. Voorbeelden van universele kits zijn:

 • Sena 10R
 • Sena 20S
 • Cardo Scala Rider Packtalk
 • Cardo Scala Rider Freecom 1,2,4

 

Universele kits zijn zo ontworpen dat ze in de meeste helmen passen. Het is wel verstandig om te kijken of er ruimte in de binnenvoering is (te maken) om de speakers in weg te werken. De basisunit wordt aan de buitenkant (meestal links) geplaatst. Dit kan door middel van een speciale klem die wordt meegeleverd of een plakstrip.

Naast de universele sets zijn er ook helmenfabrikanten die voor bepaalde modellen speciale Bluetoothsets maken die (volledig) geïntegreerd kunnen worden. Dit is als je een dergelijke helm hebt de mooiste oplossing, omdat je bij sommige systemen niet eens ziet dat het ingebouwd is. Sommige helmen, zoals de Schuberth C4, hebben zelfs een ingebouwde antenne, wat de kwaliteit van het bereik en de ontvangst sterk verbeteren. Nadeel is wel dat als je op den duur een nieuwe helm koopt, waar dit systeem niet in past, je een nieuw systeem dient te kopen. Voorbeelden van geïntegreerde systemen zijn:

 • Sena 10U
 • Schuberth SC1
 • Nolan N-Com B5
 • Shark Sharktooth
 • Schuberth SRC Systeem
 

Schuberth SRC system

sharktooth bluetooth 

 
Schuberth SRC System Shark Sharktooth  
 

De merken bieden vaak een aantal modellen aan, met verschillende functies. Ze beginnen doorgaans met een basismodel met de meest simpele functies, en eindigen met de meest uitgebreide functies. De opbouw van functionaliteiten per model is in de regel als volgt.

Solo
Het meest eenvoudige systeem of instapmodel voorziet in het koppelen met telefoon en/of navigatie. Je kunt hiermee bellen, gebeld worden, navigatieinstructies van je GPS ontvangen, en muziek luisteren.

Bike 2 Passenger
Het volgende model maakt het mogelijk alle functies van het solo model te gebruiken, met als toevoeging dat communicatie tussen rijder en passagier mogelijk is, mits de helm van de passagier met een zelfde systeem is uitgerust. Deze sets worden vaak als duokit verkocht.

Bike 2 Bike
Deze set kan alles wat de voorgaande modellen kunnen, maar je kan hiermee ook communiceren met andere motorrijders binnen een bepaalde afstand, mits zij in bezit zijn van een zelfde soort set, van hetzelfde merk. Het bereik van de set en het maximale aantal gebruikers tegelijk verschilt per merk.

Sommige merken hebben nog een topmodel, waarbij je met nog meer motorrijders tegelijk met elkaar kan praten, over een nog grotere afstand. Let er op dat communicatiesystemen van verschillende merken meestal niet met elkaar werken. Het is dus verstandig om in je omgeving te informeren of, en wat voor sets je mederijders hebben, zodat je daar je eigen keuze op kunt aanpassen. De duurdere setjes beschikken vaak over een universal intercom waarmee het wel mogelijk is om met andere merken te kunnen communiceren.

Kwalitatief goede communicatiesets zijn er vanaf zo’n € 110,-. Als je advies of hulp nodig hebt bij het maken van een keuze, dan kun je contact opnemen met onze klantenservice op (0031)(0)20-760 0807.

 

Klik hier voor onze categorie Bluetooth communicatie

Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2021 Voordeelhelmen
Contact