Motorkleding waterdicht:

Je kent het wel: in ons land is de kans op een nat pak tijdens het motorrijden aanzienlijk, en na een tijdje rijden is je motorkleding volgezogen met water, en daardoor koud en zwaar. Je moet dan maar hopen dat je pak weer op tijd droog is voor de volgende rit. Met motorkleding die voorzien is van een directlaminaat zal je hier veel minder snel last van hebben.

Waterdicht en ademend, hoe werkt het?

De meeste motorkleding is waterafstotend geïmpregneerd. Dit betekent dus niet per definitie dat het waterdicht is. En in Nederland is waterdicht wel wat je wilt hebben. Maar niet alleen waterdicht, ook ademend. Een membraan zorgt ervoor dat je kleding waterdicht en ademend is. Het meest bekende membraan ken je vast wel: Gore Tex. Maar er bestaan vele merken en types, zoals bijvoorbeeld Outdry, Raintex DL, Drytex. Een membraan is een stof die zo fijn is dat er geen waterdruppels doorheen gaan, maar wel waterdamp (zweet). Zo kan het dat water buiten blijft, en warmte en vocht worden weggevoerd.

Membranen toegepast

Zo’n waterdichte en ademende laag kan op verschillende manier worden toegepast. De meest voordelige optie is een Z-Liner. Het membraan ‘hangt’ hierbij tussen de buitenlaag en de binnenvoering. Een Z-Liner wordt vaak toegepast in de wat goedkopere motorkleding.

Een andere optie is een uitritsbaar membraan. Dit wordt meestal toegepast bij jassen voor alle seizoenen (3in1 jassen), waarbij je naast de warmtevoering ook de regenvoering er uit kan ritsen. Op die manier hou je een doorwaai zomerjas over.

De mooiste (en duurste) optie is direct laminaat. Hierbij is de waterdichte laag, het membraan, tegen de buitenlaag van de kleding geplakt. Eigenlijk worden hierbij de waterdichte laag en de buitenlaag één. Om te voorkomen dat de stof op de gestikte naden alsnog water doorlaat, worden de naden allemaal met de hand dicht getapet met speciale tape. Dit maakt onder andere dat direct laminaat duurder is dan de andere toepassingen.

motorkleding waterdicht

Voordelen direct laminaat

Bij een loshangend membraan zuigt de buitenlaag van de kleding, en de ruimte tussen het membraan en de buitenlaag zich vol met water wanneer het regent. Groot nadeel hiervan is dat de kleding zwaar wordt en langzamer droogt. Daarnaast wordt met water volgezogen kleding sneller koud. Omdat bij direct laminaat de waterdichte laag tegen de buitenlaag aan geplakt zit, neemt de kleding nagenoeg geen water op, waardoor deze dus minder zwaar wordt en beter beschermt tegen kou. Hiernaast is het ademend vermogen hoger

Voordelen van motorkleding met direct laminaat:

  • Waterdicht en ademend
  • Zuigt zich niet vol met water
  • Droogt snel
  • Minder snel koud