Warm blijven op de motor kan een hele uitdaging zijn. Daarom vijf handige tips om je ook in de winter goed warm te houden tijdens de erbarmelijke temperaturen die het Nederlandse klimaat kent.

Vanochtend reed ik op de motor van Utrecht naar Amsterdam, waar Voordeelhelmen is gevestigd. Temperaturen lagen zo tegen het vriespunt aan en de gevoelstemperatuur zat er dik onder. Onderweg kwam ik vier andere motorrijders tegen. Speciaal voor deze stoere beren leg ik uit hoe je je het best kan kleden bij lage temperaturen, zodat je het niet onnodig koud krijgt tijdens je motorrit.

tips om warm te blijven op de motor

 Warm blijven op de motor

1. Blijf droog (en warm)

Droog blijven is essentieel om warm te blijven op de motor. Waarom? Water voert warmte 200 keer sneller af dan droge lucht. Je koelt dus erg snel af als je nat bent. Waterdichte motorkleding is dus een ding. Maar daarnaast is ademende motorkleding minstens net zo belangrijk. Tijdens het motorrijden wordt flink wat af getranspireerd, dit zweet is ook vocht. Als dat vocht niet makkelijk uit je motorpak weg kan koel je dus alsnog heel snel af. 

De stof die dit trucje het beste doorheeft is Gore-Tex. Dit materiaal kan de meeste waterdruk weerstaan, maar blijft altijd ademen waardoor de vocht van binnenuit ook kan ontsnappen. Rij je dus het hele jaar door, adviseer ik kleding dat voorzien is van het Gore-Tex membraan. Veel kledingmerken bieden ook een goedkoper alternatief in de vorm van een eigen membraan. Zo heeft REV'IT Hydratex en Alpinestars Drystar. 

 

2. Profiteer van elektriciteit

Er zijn talloze elektrisch verwarmde hulpmiddelen op de markt om de motorrijder warm te houden. Zo zijn er elektrisch verwarmde handschoenen, elektrische handvaten en is er zelfs een compleet elektrisch verwarmd vest. 

De elektrische handschoenen werken met een accu en is in te stellen in drie standen. De verwarmde elementen zitten aan de bovenkant van de handschoen en is dus effectief. 

De verwarmde handvatten sluit je aan op je accu. Er zijn diverse varianten beschikbaar en de meesten hebben ook verschillende standen. Ze zijn gewoon te vervangen met je standaard handvatten en verder netjes weg te werken.

Tot slot bestaat er ook zoiets als een elektrisch verwarmd vest. Deze kan je onder je gewone jas dragen en houdt je met behulp van een accu ongeveer 3 uur warm!

 

3. Draag onderkleding

Thermo onderkleding werkt! Omdat de thermobroek en shirt direct op je huid zitten, houdt het de lichaamswarmte extra goed vast. Ondertussen laat het de transpiratiedamp door, zodat deze kan worden afgevoerd naar de buitenste laag. Het probleem met katoenen shirts is dat ze damp omzetten in vocht, waardoor het ademende membraan van jouw motorpak het niet meer kan afvoeren. Goede onderkleding kan dit dus wel. Er bestaan trouwens ook onderhandschoenen, die winterhandschoenen weer een beetje warmer maken!

 

4. Sluit de boel hermetisch af

Er is niets vervelender dan een koude stroom koude lucht door je pak of tegen je nek. Maar naast dat het zwaar irritant is, zorgt deze koude luchtstroom ook voor afvoer van de warme lucht in je pak. Dubbel verliezen dus. Tips om dit te voorkomen: broek in je sokken; kolletje onder je jas; handschoenen strak aantrekken; stelmogelijkheden van jas en broek zo strak mogelijk aan. 

 

5. Bescherm jezelf tegen de wind

Klinkt als een open deur he? Maar iets concreter kan bijvoorbeeld een windscherm en handkappen wonderen doen. Dit voorkomt dat de koude lucht direct tegen je aan blaast, de wind wordt als het ware gebroken. Er zij universele windschermen en handkappen verkrijgbaar die op bijna iedere motor passen. Echt mooi is het niet, maar het is maar tijdelijk natuurlijk!

 

Zelf nog goede tips? Laat het ons weten!