Keuzeheulp: Motorlaarzen & Motorschoenen

motorschoenen rev it mohawk


‘Als ik ga motorrijden trek ik gewoon stevige schoenen aan. Veilig genoeg, en je loopt er tenminste een beetje normaal bij.’

Deze misvatting hoor je helaas nog vaak in motorland. En eigenlijk is het een dubbele misvatting. Een normale schoen is namelijk echt niet veilig genoeg om je te beschermen tijdens het motorrijden, en motorlaarzen of –schoenen zijn er tegenwoordig in zoveel verschillende stijlen en modellen dat je je echt geen zorgen hoeft te maken of je er nog wel goed genoeg bij loopt. En om nou een beetje een idee te krijgen waar je het beste voor kan kiezen, zullen we je eens even wat op weg helpen en vertellen waar je op moet letten in de jungle van motorschoenen en motorlaarzen. En wees dus niet zo eigenwijs en zorg voor het juiste motorschoeisel!

Functies van motorlaarzen

Misschien moeten die dingen aan je voeten nog wel het meest veelzijdig zijn van heel je outfit. Bedenk je maar eens wat er tijdens een dagje motorrijden gebeurt: tijdens het rijden wil je droge en warme voeten houden en in geval van een eventuele schuivert wil je dat alles zo heel mogelijk blijft, inclusief je voeten. Daarnaast wil je niet dat je voet beurs wordt van het schakelen. Maar als je even ergens een bakkie gaat doen, of je komt aan op je werk, dan zet je als eerste die helm af. Vervolgens gaan je jas en handschoenen uit, en meestal je broek ook wel. Maar dan die motorlaarzen hè… die blijven meestal gewoon aan. Dus naast warm & droog houden, en beschermen, wil je dat die laars of schoen ook nog een beetje comfortabel loopt, en bij voorkeur er ook nog waanzinnig uit ziet. Begin er maar eens aan om zoiets te ontwerpen! En toch is er inmiddels een heel aantal merken dat een lijn motorschoeisel op markt heeft weten te zetten waar je je vingers bij aflikt.

Stijlen motorlaarzen en motorschoenen

Voor ieder wat wils. Dat geldt ook voor motorlaarzen. En om aan alle wensen tegemoet te komen worden er motorlaarzen en –schoenen in verschillende stijlen gemaakt. Het verschil tussen de stijlen zit hem aan de ene kant in het gebruik waar de laarzen voor gemaakt zijn, en aan de andere kant draait het om uiterlijk en smaak. Zo heb je bijvoorbeeld laarzen die speciaal voor op het circuit zijn gemaakt, maar ook modieuze sneakers, waar je niet eens aan af ziet dat het volwaardig beschermende motorschoenen zijn. Hieronder lichten we wat van die stijlen uit, om je alvast een beetje op weg te helpen met het orienteren.

Tour motorlaarzen


Dit is het meest allround type motorlaars. Ze zijn geschikt voor woon- werkverkeer, maar ook voor toerritten. Je ziet dat deze vaak van een combinatie van leer en (slijtvast) textiel worden gemaakt. Om je voeten droog te houden zijn tour motorlaarzen vaak voorzien van een waterdicht en ademend membraan (bijvoorbeeld Raintex, GoreTex, Outdry etc). Meestal zijn de neuzen en hielen verstevigd, en zijn deze motorlaarzen voorzien van enkel protectie. Voor het gebruiksgemak wordt er vaak gebruik gemaakt van een ritssluiting. Vanwege het veelzijdige karakter is de tourlaars vrij comfortabel. Prijzen beginnen net onder de 100 euro.

 

Forma Poker tour motorlaars Daytona Roadstar GTX toer motorlaars

Forma Poker tourmotorlaars in het lagere prijssegment;
prima prijs/kwaliteitverhouding, voor de hobby rijder.

Daytona Roadstar GTX tourmotorlaars ;
high end kwaliteit voor de veeleisende motorrijder

 

 

Race/sport motorlaarzen


Zeker minder comfortabel en veelzijdig, maar onmisbaar tijdens aan dagje circuit, of als je van het betere scheurwerk houdt. De schacht van de laars is hoger en zit strak om je kuit. Naast een ritssluiting zitten er meerdere gespen/kliksluitingen om je voet en been strak in te snoeren. Veel racelaarzen zijn voorzien van een brace, die de kans op een enkelbreuk of verdraaiing aanzienlijk verkleint. Je bewegingsvrijheid is beperkt door de brace en de stijfheid van de laars: schakelen en remmen gaan perfect, maar soepel van je motor richting terras lopen vergt wel wat oefening. Omdat de sportieve rijder best het asfalt wel eens aait, zijn de meeste race- of sportlaarzen wel voorzien van vervangbare sliders en harde beschermplaten. Geen overbodige luxe. Nadeel van de sportlaars is dat deze bijna nooit waterdicht is. Wie snel wil zijn, krijgt natte voetjes ;)

 

 

SIDI Fusion      Alpinestars SMX-Plus
Sidi Fusion; betaalbare sportlaars van een A-merk Alpinestars SMX-Pplus; bestseller in het topsegment sportlaarzen

 

 

Allroad / enduro motorlaarzen


Naast woon- werkverkeer voor 50-plussers schijnt zo’n BMW GS ook gemaakt te zijn om lekker een beetje naast de weg te raggen. Geintje natuurlijk, dat van die ouwe lullen. Allroad is al een aantal jaren lekker in opkomst. Naast speciale adventure kleding springen de schoenenfabrikanten natuurlijk ook handig in op deze ontwikkeling en maken ze te gekke adventure laarzen. Ze zijn lekker hoog (voor het betere modderpoel-werk), waterdicht, stevig, en ze hebben een ruigere look. De dikke zolen hebben diep profiel voor goede grip. Hiernaast zijn ze soepel genoeg om lekker te kunnen bewegen tijdens je offroad avontuur.

 

Forma Adventure Alpinestars Toucan Goretex
 Forma Adventure; stoer & betaalbare kwaliteit  Alpinestars Toucan; vet design & topkwaliteit

 

 

Motorsneakers / motorschoenen


Er zijn veel redenen om te kiezen voor dit type. Je gebruikt je motor misschien wel om naar werk of school te rijden. Eenmaal aangekomen loop je rustig door op je motorschoenen of –sneakers. Alleen de echte kenner zal ze namelijk als motorschoen herkennen. Qua comfort doet deze schoen niet heel onder voor een gewone schoen. Ook als voor de naked- of customrijder is een (retro-)motorschoen heel geschikt. Bekijk onze Alpinestars motorschoenen eens. Veelal voorzien van hiel, teen en/of enkelprotectie, maar belangrijk om te weten dat ze over het algemeen wel minder bescherming bieden dan bijvoorbeeld een tourlaars. Veel motorsneakers/schoenen zijn voorzien van een regenmembraan en zijn dus waterdicht. 

 

Alpinestars J-6 Waterproof REV'IT Mohawk Brown
 Alpinestars J-6, meest verkochte motorsneaker, waterdicht!  Rev'It Mohawk, klassiekere variant van de casual motorschoen
2020-10-30 14:40:07
Algemene voorwaardenPrivacyDisclaimer© 2011-2024 Voordeelhelmen