motorkleding leer of textiel

Motorkleding: Leer of textiel?

Wij krijgen vaak de vraag wat nou beter is: leren motorkleding of textiel motorkleding. Omdat er bij het dragen van motorkleding zoveel afhankelijk is van verschillende factoren, kan je eigenlijk geen simpel antwoord op deze vraag geven. Kijk, het is nogal een verschil of je je motor lekker opentrekt op het circuit, of dat je ’s ochtends op je BMW stapt om naar kantoor te rijden en je droog, warm en zichtbaar door het verkeer moet komen om vervolgens in normale kleding op je werk te zitten. Ik zal daarom in een paar verschillende onderdelen de voor- en nadelen van zowel leren als textiel motorkleding uitlichten, en wie er per onderdeel wint.

Protectie: lederen motorpak

Als het gaat om protectie durf ik wel een winnaar aan te wijzen: een leren motorpak. Een nauwsluitend pak zit als een tweede (buffel-)huid om je lichaam. Omdat het nauwelijks beweegt tijdens een glijpartij is de kans op scheuren relatief klein. En hoewel een leren pak niet speciaal ontworpen is voor een impact op een hard obstakel, biedt het de beste bescherming.

Comfort: textiel motorpak

Textiel is een stuk soepeler dan leer. Daarnaast zit textiel motorkleding vaak ruimer dan leer, waardoor je wat meer ademruimte hebt. En die ademruimte is tegelijkertijd ook letterlijk van toepassing op je motorpak. Waar een leren motorpak na een uurtje van binnen echt een sauna kan worden, is de meeste textiele motorkleding ademend, waterdicht en voorzien van ventilatieritsen.

Prijs: textiel motorkleding

In principe is textiel voordeliger dan leer. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals technisch hoogstaande Rukka motorkleding, of wat scherper geprijsde leren motorpakken van bijvoorbeeld Macna, maar de vanafprijzen van textiel liggen een stuk lager dan bij leer. Houd er wel rekening mee dat je inlevert op kwaliteit in de goedkoopste prijsklasse. Zoek dus wel goed van tevoren uit wat voor eisen je stelt als het gaat om bijvoorbeeld waterdichtheid, bescherming en duurzaamheid.

Onderhoud: textiel motorkleding

Heb je je schoenen wel eens gepoetst? Best een werkje. Een leren pak vereist minimaal dezelfde verzorging. Je moet met de hand aan de slag om je pak schoon te maken en in te wrijven met onderhoudsproducten. Textiel daarentegen gooi je gewoon in de wasmachine. Nou ja, eigenlijk niet zomaar gewoon, je moet je wel even verdiepen in de wasvoorschriften.

Conclusie

Je moet vooral bij jezelf bedenken waar en hoe je je motor gaat gebruiken, en ook wel wat voor motor je hebt. Met je knallende supersport in de zomer tochtjes maken vraagt echt om een leren pak met een mooie replicahelm, of als veiligheid boven alles gaat, denk dan ook aan leer. Maar voor een weekendje (semi-)offroad in de Ardennen trek je een lekker tourpak aan, waar je zowel warmtevoering- als regenvoering uit kan halen. Heb je een wat breder budget, dan kan je kiezen voor een goede waterdichte jas, en daarnaast een luchtige doorwaai-jas voor in de zomer.

Kom je er toch niet uit, of heb je hele specifieke wensen, neem dan gerust contact op met een van onze experts. En ben je benieuwd wat onze fans vinden?