In deel 1 hebben we het gehad over de verschillende type helmen en waar je op moet letten voordat je dan eigenlijk een helm uitgekozen hebt om te gaan passen. In dit tweede deel leer je waarom een goed passende helm belangrijk is en hoe je goed een helm past.

Meer genieten van het motorrijden met een goed passende helm

Een slecht passende helm zorgt voor veel ongemakken tijdens het rijden. Van een té kleine helm kun je bijvoorbeeld snel hoofdpijn krijgen. Een té grote (losse) helm daarentegen, is ook niet aan te raden. Tijdens het rijden, zeker op de snelweg, heb je steeds het gevoel dat je helm van je hoofd af kan schieten. De sluiting zal vervelend tegen je keel of onderkaak drukken, omdat deze sluiting het enige is dat er nu voor zorgt dat de helm niet van je hoofd wordt getrokken door de luchtweerstand. En wanneer je je hoofd draait om opzij te kijken tijdens het inhalen en invoegen, heb je het gevoel dat je helm een kwart slag gaat draaien en je daardoor niks meer zult zien. Daarbij kan dit ook voor vervelende situaties zorgen wanneer de helm van je hoofd glijdt bij een ongeluk.

Niemand wordt blij van een te grote helm

Van een te grote helm wordt niemand blij.

Hoe pas je een helm op de juiste manier?

  1. Kies eerst een helm in een maat die past bij jouw gemeten hoofdmaat. Kijk even op onze website voor richtlijnen om je hoofdmaat te meten. Je vindt hier ook gelijk een maattabel ter indicatie voor het opzoeken welke maat helm van welk merk bij jouw hoofdmaat past.
  2. Probeer een vinger tussen je voorhoofd en de helm te duwen. Dit mag niet gaan. Gaat dit wel, dan heb je een té grote maat helm op je hoofd. Duw eens tegen de achterkant van je helm en duw tegen met je hoofd. Nu moet je wél een vinger tussen je helm en je voorhoofd kunnen krijgen.
  3. Schudt eens 'nee' met je hoofd. Je helm mag niet gaan schuiven over je hoofd. Je hoofdhuid moet dus meebewegen met de binnenvoering je helm.
  4. Houdt de helm even op. Je hebt snel genoeg door of je hoofdpijn gaat krijgen wanneer je een té kleine helm op hebt. Maar let wel: je helm moet wel strak aanvoelen.

Wanneer je een bril draagt, is het verstandig om te proberen of je zonder problemen je bril op kunt zetten. Houdt hem vervolgens even op om te kijken of het niet ongemakkelijk wordt. Je bril moet op je neus rusten en niet in de helm hangen.

Soms kun je de binnenvoering nog aanpassen met bijgeleverde extra wangstukken in diverse groottes. Bij sommige helmen kun je zelfs de binnenvoering nog een beetje aanpassen door deze met een pompje in de helm op te blazen of juist leeg te laten lopen.

Een vuistregel om te bepalen of je helm goed zit

Bivak muts

In het algemeen moet een helm strak zitten. Je kunt dit niet vergelijken met je huidige helm, aangezien hier de binnenvoering al indrukt zal zijn door het vele dragen. Je nieuwe helm zal dus niet zo lekker aanvoelen als je huidige helm. Maar maak je geen zorgen: de binnenvoering gaat naar je hoofd staan waardoor hij net zo lekker zal zitten wanneer je een tijdje met je nieuwe helm hebt gereden. Maar de helm mag niet zo strak zitten waardoor je na een paar minuten dragen al voelt dat je hoofdpijn gaat krijgen. Je mag ook geen druk- of knelpunten voelen. Zeker niet op je voorhoofd. De druk van de buitenschaal moet overal gelijk zijn; alsof je een strakke bivakmuts op hebt.

Een helm kopen bij Voordeelhelmen.nl

Er worden tweedehands (gebruikte) helmen te koop aangeboden op Marktplaats. We willen je hier echter voor behoeden. Je hebt namelijk geen idee wat er met de helm gebeurd is. De helm kan gevallen zijn waardoor de buitenschaal van binnen gebroken is. Dit is vaak niet van de buitenkant te zien. Bij een oudere helm kan het piepschuim verteerd zijn in de binnenkant van de helm door ouderdom en door het zweet wat er in getrokken is. Hierdoor beschermt de helm veel minder bij een ongeluk. Gelukkig hebben wij bij Voordeelhelmen.nl een enorm aanbod van helmen in allerlei prijscategorieën, smaken en soorten. En mét een laagste prijsgarantie. Dus je betaalt nooit te veel bij ons. We hebben ook nog eens een showroom in Amsterdam waar je rustig helmen kunt komen passen en waar je met al je vragen bij ons terecht kunt. Natuurlijk geven we je deskundig advies, zodat je met een perfect passende helm bij ons de deur uit gaat.