helm testen ECE 22.05

Deze helmenpionier liet zich door journalisten met een houten balk op zijn hoofd slaan om de werking van zijn helm te demonstreren.
Inmiddels zijn we gelukkig al wat verder...

 

Alle helmen die je op Voordeelhelmen.nl vindt zijn voorzien van een ECE goedkeuring (tenzij nadrukkelijk anders vermeld). Als je in Europa op een motor, scooter of bromfiets wilt deelnemen aan het verkeer, ben je verplicht een helm te dragen die voorzien is van ECE typegoedkeuring.

Wat is de ECE 22.05 keuring?

ECE staat voor Economic Commission for Europe. Om een Europese standaard te bepalen voor bijvoorbeeld verkeersveiligheid, zijn hier verschillende richtlijnen in opgesteld, waaronder richtlijn 22, waarin de minimumeisen zijn opgenomen waar een motor- of scooterhelm aan moet voldoen. Op deze manier wordt er een soort minimum veiligheidsniveau gesteld aan helmen die in Europa worden verkocht. In 1982 werd de eerste helmkeuring geïntroduceerd, dit was de ECE 22.02. De toevoeging na ’22.’ geeft de versie van de keuring aan. Inmiddels zijn we dus aanbeland bij versie 05.

Wat houdt de ECE 22.05 keuring in?

De keuring houdt in dat de helm aan een reeks van tests wordt onderworpen, waarmee bekeken wordt of de helm genoeg bescherming biedt om toegelaten te worden op de Europese wegen. Er worden bijvoorbeeld een aantal crashes nagebootst om de mate van bescherming te testen. Hiernaast kan je denken aan een controle van bijvoorbeeld de kinriem (in hoeverre blijft de helm op je hoofd zitten bij een valpartij) of de grootte van de zichthoek die je hebt als je de helm draagt.

testopstelling ECE22.05

Wij waren onlangs op bezoek bij Arai Europe, waar ze een eigen testopstelling hebben staan.
Met deze paal wordt een val nagebootst, je ziet de helm op de stompe punt vallen.

Een ECE goedgekeurde helm herken je aan het label op de kinriem, waar een E met een nummer erachter op staat. Het nummer geeft aan in welk land de helm gekeurd is. Dit houdt overigens niet in dat de helm alleen maar in de land gedragen mag worden, het is slechts de locatie waar hij getest is.

E1 is Duitsland
E2 is Frankrijk
E3 is Italie
E4 is Nederland
E6 is België
E11 is Groot-Brittanië


 

ece 22.05 label

Deze Premier Vintage is getest in Italie (E3) en goedgekeurd volgens de ECE 22.05 norm


Verschillen tussen ECE gekeurde helmen
 

Er zijn ECE gekeurd helmen van een paar tientjes, maar je hebt ze ook van over de 1000 euro. Ze zijn allebei ECE goedgekeurd, maar het is niet aannemelijk dat ze vergelijkbaar zijn qua veiligheid. Natuurlijk ontstaat er een prijsverschil door bijvoorbeeld afwerking, en bepaalde extra’s die een helm kan hebben, zoals een zonnevizier of een voorbereiding voor een Bluetoothkit, maar er is wel zeker een enorm verschil in bescherming.

Een belangrijk gegeven bij de keuring, is dat een goedgekeurde helm voldoet aan de minimumeisen die gesteld worden aan veiligheid en bescherming van een helm. Laten we eens de vergelijking trekken met bijvoorbeeld auto’s:

Een klein, goedkoop en zuinig autootje is voorzien van een APK keuring. Dit houdt in dat je met deze auto deel mag nemen aan het verkeer. Verder zal de auto waarschijnlijk diverse crashtests hebben doorstaan, en is hij veilig bevonden voor het (Europese) verkeer. Goedgekeurd, dus veilig genoeg, maar maakt dat hem dan even veilig als de nieuwste grote Duitser of Zweed, die volgestopt is met airbags en beschermende systemen? Ik denk het niet..

OK, terug naar de helmen. De ene helm is de andere niet. De grotere merken in helmenland hebben een reputatie hoog te houden, en besteden veel aandacht aan het verhogen en verbeteren van de veiligheid van hun helmen. Een Arai helm wordt bijvoorbeeld met de hand gemaakt, en kost vele manuren om te maken. Je zal hiervoor dus meer betalen, maar kan er dan ook wel van uit gaan dat er alles aan gedaan is om een zo veilig mogelijke helm te produceren. Wil je meer weten over de verschillen tussen merken of specifieke helmen, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier of per telefoon op (+31)(0)20-7600807.

Klik hier voor een overzicht van al onze ECE goedgekeurde motorhelmen

Lees hier deel 2!