Voor de motorrijders die in de winter doorrijden, zijn warme handen essentieel. Omdat het van tevoren erg moeilijk is om te bepalen welke set handschoenen aan jouw voorwaarden gaan voldoen, hebben we drie totaal verschillende winterschoenen zelf getest, zodat jij kan kiezen welke het beste aansluit bij jouw behoeftes.

 

Richa Icepolar Gore-Tex - €109,-

Richa biedt met de Richa Icepolar GTX de meest voordelige winterhandschoenen met het bekende Gore-Tex membraan. Nooit eerder kon je voor zo weinig van de uitmuntende waterdichtheid van het Gore-Tex membraan genieten. De handschoen bestaat grotendeels uit een slijtvaste textiele buitenstof en is verstevigd met geitenleer op de meest cruciale plekken.  De binnenvoering is voorzien van het zachte Tri-fleece materiaal, waardoor hij comfortabel aanvoelt. Naast het Gore-Tex membraan is de Icepolar ook voorzien van een Thermolite membraan. Warm en waterdicht dus, en dat voor een scherpe prijs!

In de praktijk:

Te beginnen bij de naam: Icepolar. Een naam die doet vermoeden dat Noordpoolexpedities enkel kunnen slagen met het gebruik van deze winterhandschoenen. In dat opzicht is de naam een tikkeltje misleidend. De Richa Icepolar is namelijk een uitstekende winterhandschoen, maar zal in het poolgebied toch zijn meerdere moeten erkennen. Ik heb de handschoen gereden in verschillende weersomstandigheden en tijdens verschillende afstanden. Wat blijkt: de waterdichte/ademende voering van Gore-Tex is zoals verwacht supergoed in orde. Je handen worden simpelweg nooit nat en bij intensief gebruik wordt het transpiratievocht gewoon afgevoerd. In dat opzicht is dit een topper, rekening houdend met het wisselvallige Hollandse weer. Wat betreft het warmhouden scoort deze handschoen in vergelijking met de prijs ook ruim voldoende. Met temperaturen boven het vriespunt is het eigenlijk goed uit te houden, hoe lang je ook rijdt. Hoe dichter de termperatuur tegen het vriespunt zakt, hoe sneller mijn handen afkoelden. Bij 0 graden Celcius was een 20 minuten rijden toch wel echt de max. Voor die paar dagen dat de temperatuur in Nederland Siberische kenmerken aanneemt, is de Icepolar dus minder geschikt. Met lichte tot matige vorst waren mijn handen binnen een kwartier onprettig koud.

Voor wie geschikt:

Deze Richa Icepolar winterhandschoenen zijn het meest geschikt voor de motorrijder die zijn hand niet omdraait voor wat slechter weer, en die met beperkt budget de beste deal wil maken. Rij de hele winter door, ook met vorst, dan kan je het best even kijken voor een stapje hoger. De Icepolar is trouwens ook beschikbaar in damesmaten.

 


 Alpinestars Jet Road Gore-Tex - €159,95

De Alpinestars Jet Road Gore-Tex is het topmodel uit de collectie winterhandschoenen van Alpinestars. De handschoenen hebben een hoge afwerkingsgraat, je kan echt zien dat hier aandacht aan is besteed. De handschoen is opgebouwd van een slijtvaste textiele stof. De binnenkant van de hand is volledig verstevigd met leer en extra gripstukken op de handpalm. De harde knokkelbeschermer is gemaakt van carbon en op de vingers is de gepatenteerde vingerbrugbescherming van Alpinestars aangebracht. Aan de binnenkant zit dus het bekende waterdichte en ademende Gore-Tex membraan, en het Primaloft membraan dat vocht afvoert en warmte behoud. Verder is er gebruik gemaakt van hoogwaardige klittenband en zijn er reflecterende delen verwerkt in de handschoen.

In de praktijk:

De Alpinestars Jet Road Gore-Tex voelen bij het eerste contact dik en solide aan. De afwerking ziet er keurig uit en ook de pasvorm is goed. De handschoenen zijn dik, maar wel slank gevormd waardoor het geen kolossale apparaten aan je handen worden. Op de duim zit een soort rubberen ruitenwissertje. In eerste instantie een gekke plek, maar na gewenning werkt dit heel natuurlijk. Wat bij de eerste keer rijden opvalt is de lengte van de handschoenen, en het stuk waterdichte binnenvoering dat extra verlengd is. Ideaal want dit gedeelte kan je heel makkelijk uittrekken over demouwen van de motorjas heen vouwen, waardoor de wind gegarandeerd niet tussen je jas en de handschoenen komt. Top gedaan! Met de kwaliteit en het gebruik van de handschoen zit het dus wel goed.

Maar hoe houdt de handschoen zich bij aftands weer? Te beginnen bij regen, dat doet deze Alpinestars voortreffelijk. Het Gore-Tex membraan doet wat hij moet doen; je handen blijven droog en transpiratie wordt keurig afgevoerd, zo blijven je handen in ieder geval altijd droog. Dan de kou. Boven het vriespunt blijven mijn handen prima op temperatuur. Ook bij ritten langer dan 20 minuten houden de handschoenen de kou goed buiten de deur. Maar daalt het kwik tot onder nul verkleumden mijn vingers bij het dragen van de Jet Roads ook. Op korte stukjes is het nog wel te doen maar na langer dan een half uur rijden wordt de kou aardig ondragelijk. Onderhandschoenen helpen daarbij wel iets, maar op lange afstanden worden de helmen niet meer warm.

Voor wie geschikt:

De Alpinestars Jet Road GTX is een hoogwaardige winterhandschoen, die met oog voor detail ontwikkeld is. Maar dat zie je natuurlijk ook terug in de prijs. Dat maakt deze handschoen zeer geschikt voor motorrijders die veel rijden, ook in de winter. Ben jij een motorrijder die graag zoveel mogelijk rijdt, maar laat je de motor staan zodra het gaat vriezen, dan moet je deze Jet Road hebben. Rij je ook door zodra de buitentemperatuur onder nul zakt, dan kunnen deze handschoenen te koud zijn bij ritten langer dan 30 minuten. Misschien dat de handschoen hieronder dan wel voldoet.

 


 Macna Foton elektrisch verwarmd - €199,95

De laatste handschoen uit deze vergelijkingstest is de Macna Foton. Dit is een elektrisch verwarmde winderhandschoen. In de handschoen zitten kleine accu’s die oplaadbaar zijn. Die accu’s zijn dan weer aangesloten op warmtedraden die over de bovenkant van de vingers lopen. Daarnaast heeft deze handschoen ook een waterdicht membraan, weliswaar niet van Gore-Tex, maar van Raintex, een eigen ontwikkeld membraan. Buitenstof bestaat uit een combinatie van geitenleer en Poly 600, een slijtvaste textiele stof. Op de knokkels en palm zit een zachte bescherming. Functies als een ruitenwissertje, Touchvinger en een schuine gesp om de boel goed strak te trekken maken de handschoen helemaal compleet.

In de praktijk:

Mijn verwachtingen waren hooggespannen tijdens het testen van de Macna Foton. Ik ben deze winter al regelmatig met bevroren vingers op plaats van bestemming aangekomen, dus ik was erg benieuwd de ultieme oplossing; elektrisch verwarmde winterhandschoen. En mijn verwachtingen werden niet teleurgesteld. Want van deze drie handschoenen is de Macna Foton de enige die mijn handen tijdens rijden in vrieskou warm hield. Met echt koud weer zijn dit dus de handschoenen die je moet hebben. De verwarmde draden lopen over de bovenkant van de handschoenen, waardoor de warmte vanaf de buitenkant komt en zo mijn hele hand warm houdt. Na een uur rijden met -5 graden Celicus waren mijn handen nog altijd op temperatuur. Andere lichaamsdelen waren na een uurtje rijden behoorlijk afgekoeld, maar mijn handen niet. Het werkt dus echt! Met wat minder koude dagen zijn de handschoenen trouwens ook prima te dragen, dan zet je de verwarming gewoon uit. Over die verwarming gesproken; je kan deze instellen in drie standen. Voor koukleumen zoals ik is de maximale stand prima voldoende bij de echt koude dagen. En wordt het allemaal iets te warm, dan schakel je gewoon een tandje terug.

Minpuntjes van de handschoenen zijn ten eerste de batterijduur. Tijdens mijn derde rit gingen onderweg de batterijen leeg, waardoor ik alsnog met koude handen kwam te zitten. Volgens het boekje kunnen de batterijen 4-uur meegaan, maar dat vind ik wel erg ruim genomen, hou eerder rekening met twee tot drie uur. Tweede minpuntje is de pasvorm. Deze is korter en breder dan wat ik normaal aan handschoenen draag. Ik heb vrij lange en dunne vingers, waardoor deze handschoenen minder goed omsloten zitten dan de Alpinestars en de Richa’s. Bestel ze daarom voor de zekerheid een maatje groter zodat je in ieder geval lang genoeg zijn.

Voor wie geschikt:

Jij bent een motorrijder die letterlijk de hele winter doorrijdt. En dan kom je ook echt koude dagen tegen waarbij de temperatuur ver onder nul zakt. In dat geval zijn van deze drie enkel de Macna Foton geschikt. Voor deze dagen heb je gewoon elektrisch verwarmde handschoenen nodig, anders heb je gegarandeerd verkleumde handen. Je kan ook nog kiezen voor handvatverwarming, maar het nadeel daarvan is dat de warme vanaf onder komt, bij deze handschoenen zitten de warmtedraden aan de bovenkant. Hierdoor dringt de kou niet door tot in je handen. Dit is naar mijn mening gewoon de beste optie om je handen in de winter warm te houden.


 

Conclusie

Dus, nog even een korte samenvatting van deze test. We hebben de Richa Icepolar die €109,- kost, de Alpinestars Jet Road Gore-Tex met een prijs van €159,- en tot slot de elektrische Macna Foton, met een prijskaartje van €199,-. Ben jij een motorrijder die nog tot laat in het seizoen doorrijdt (ook in regen) en snel koude handen heeft? Dan is de Richa Icepolar de beste keuze. Rij jij het liefst het hele jaar door, maar laat je de motor staat zodra het gaat vriezen? Dan zullen de Alpinestars Jet Road je nooit in de steek laten. Ben je een echte diehard en rij je no-matter-what? Dan kan je het beste gaan kijken naar elektrisch verwarmde handschoenen, waarbij de Macna Foton een uitstekende prijs/kwaliteit optie is.

Bekijk hier alle winterhandschoenen.


 

Winactie:

Goed nieuws, want we geven ook een paar handschoenen uit deze review weg! Om precies te zijn de elektrisch verwamrde Macna Foton handschoenen. Wil je meedoen? Klik dan op deze link, vul je gegevens in en maak kans!